Fordon

Volvo Cars och Geely skapar gemensamt bolag

De två systermärkena Volvo Cars och Geely Auto skapar ett gemensamt bolag för utveckling av drivlinor, förbränningsmotorer, växellådor och nästa generations hybridmotorsystem. Det berättade de båda företagen idag på en presskonferens.

Publicerad

Skapandet av det gemensamma bolaget kommer efter ett drygt års utredning av en arbetsgrupp, ledd av Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.

Förra vintern initierades ett arbete som skulle utreda om Volvo Cars och Geely Auto formellt skulle slås ihop, men resultatet blev alltså ett separat samarbetsföretag som lanseras senare i år.

– Efter att ha utvärderat olika alternativ drog vi gemensamt slutsatsen att en samarbetsmodell mellan två fristående företag är det bästa sättet att säkra fortsatt tillväxt och samtidigt uppnå tekniska synergier i många områden. Vi välkomnar möjligheten till ytterligare och djupare samarbete med Geely Auto, säger Håkan Samuelsson.

Delar även upphandling och eftermarknad

Förutom drivlinor, förbränningsmotorer, växellådor, plattformsarkitektur och hybridmotorsystem kommer Volvo Cars och Geely Auto även att dela eftermarknads- och upphandlingsfunktioner i det gemensamma bolaget.

– På så vis gör vi båda företagen starkare. Att dela arkitektur kommer att skapa synergier och två oberoende företag som samarbetar på detta sätt är det bästa sättet att arbeta framåt, säger Håkan Samuelsson.

Genom samarbetet kommer Volvo Cars och Geely Auto att fokusera på utveckling och inköp av teknik för uppkoppling, autonom körning, bildelning och elektrifiering. Det inkluderar även att dela och gemensamt skaffa batterier, elmotorer och liknande. Dessutom kommer företagen att dela de två plattformarna SEA (Sustainable Experience Architecture) och SPA2, uppföljaren till SPA (Scalable Product Architecture).

Samarbetar kring självkörande bilar

Samarbetet kommer även att inkludera gemensam utveckling av lösningar för autonom körning under ledning av bolaget Zenseact - Volvo Cars företag för självkörande bilar.

Det nya gemensamma företagsnamnet har inte ännu avslöjats, men Volvo Cars och Geely Auto kommer att kvarstå som separata bolag och som enskilda bilmärken också framöver. För tillfället arbetar ett team med företagsformalia såsom vad företagsnamnet blir samt var bolaget får sitt säte. Detta kommer att avslöjas senare i år.

Öppnar för börsnotering

Både Volvo Cars och Geely Auto ägs av Geely Holding, och Håkan Samuelsson bedömer att det nya samarbetet kommer att skapa synergier som underlättar expansionen av företagsgruppens alla produktmärken - inklusive Polestar och Lynk&Co.

– Om vi inte hade varit del av Geelygruppen så hade Volvo Cars inte varit där vi är idag, säger Håkan Samuelsson.

Att de båda bolagen kvarstår som separata bolag öppnar också för en framtida börsontering av Volvo Cars. Det säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, till Ny Teknik.

– Att Volvo Cars och Geely Auto nu inte slås ihop är absolut inte något misslyckande. Håkan Samuelsson är en klok personer som har gjort en bra utredning och den här lösningen gör det lättare för Volvo Cars att börsnoteras framöver, säger Johan Trouvé.