Fordon

Volvo-ägaren Geely satsar på Volocopter

Först Terrafugia – nu Volocopter. Volvo-ägaren Geely tycks inte kunna få nog av bolag som satsar på att göra flygande personfordon till verklighet.

Publicerad

De senaste åren har vi fått se lång rad startupföretag som alla vill levandegöra den tekniska drömmen om flygande bilar. De stora biltillverkarna vill inte riskera att missa tåget med strategiska investeringar som följd.

Det senaste exemplet kommer från Geely Holding, som äger Volvo Cars och har en stor post i lastbilstillverkaren Volvo. Geely har nyss lett en investeringsrunda (serie C, första stängningen) i tyska företaget Volocopter på totalt 50 miljoner euro, motsvarande drygt en halv miljard svenska kronor.

Volocopter – en multikopter

Volocopter har tagit fram en batteridriven multikopter som kan starta och landa vertikalt (på engelska VTOL, Vertical Take-Off and Landing) som i dagsläget har plats för en förare och en passagerare. Tanken är att i framtiden göra farkosten autonom och därmed rymma två betalande passagerare.

Pengarna från investeringen ska användas för att möjliggöra kommersiell lansering av farkosten Volocity inom tre år. Som ett resultat av investeringen bildar Geely och Volocopter även ett samriskbolag tänkt att föra luftburna urbana transporter till Kina.

Hur stort Geelys ägande blir framgår inte utan Volocopter konstaterar bara att grundarna Stephan Wolf and Alexander Zosel fortsatt är största aktieägare. Volocopter har nu totalt tagit in 85 miljoner euro i riskkapital. En andra stängning av den nu aktuella finansieringsrundan är att vänta till årsskiftet.

Daimler har redan investerat

Noterbart är att Daimler redan 2017 investerade i Volocopter. Och som vi vet nådde Geely så sent som i fjol en 10-procentig ägarandel i Daimler, efter att ha köpt aktier för omkring 9 miljarder dollar. Daimlers svenske vd Ola Källenius välkomnar investeringen.

För Geelys del är det heller inte första gången pengarna satsas i ett bolag som vill möjliggöra luftburna transporter. Efter en längre period fyllda av rykten stod det i november 2017 klart att den kinesiska koncernen köpt Terrafugia, ett amerikansket bolag som arbetar på det de kallar för en flygande bil, döpt till The Transition.