Fordon

Volkswagen kan bygga egen stor batterifabrik

Volkswagen Foto: Alamy
Volkswagen Foto: Alamy

Likt Tesla kan Volkswagen komma att bygga en egen batterifabrik för att göra sig oberoende av leveranser från Asien.

Publicerad

Olika medier i Tyskland rapporterar om Volkswagens planer på en storinvestering i en fabrik för att tillverka battericeller för elbilar.

Idén att ordna batteriförsörjningen själv till sina elbilar har redan fötts av Teslas skapare Elon Musk, som låter bygga en stor anläggning i Reno, Nevada. Han gör det i samarbete med japanska batterijätten Panasonic.

Även om Volkswagen avfärdar uppgifterna som rykten så står målet fast att företaget 2018 ska vara marknadsledande när det gäller eldrivna fordon.

Från regeringshåll har en företrädare från tyska forskningsministeriet uttalat att i Tyskland finns alla led, från forskning till produktion när det gäller elbilar – det är bara batteritillverkning som saknas.

Enligt uppgift är det tänkt att en stor batterifabrik skulle kunna förläggas till Salzgitter. De komponenter som där tillverkas för bilar med förbränningsmotorer skulle vid en större övergång till eldrift komma att minska, vilket då skulle kunna orsaka ett stort bortfall av arbetsplatser.

Batteritillverkning skulle då kunna vara ett alternativ. Den investering det talas om ligger i storleksordningen 10 miljarder euro. Det är mer än dubbelt så mycket som Teslas stora batterifabrik, kallad Gigafactory, beräknas kosta.  Den fabriken ska bli världens största fabrik för tillverkning av litiumjonbatterier.