Fordon

Världens första kommersiella drönarlinje öppnad

En av 'drönarholkar' som Dpd Group har placerat ut längs flygrutten i Frankrike. Foto: DPDGroup
En av "drönarholkar" som Dpd Group har placerat ut längs flygrutten i Frankrike. Foto: DPDGroup

Dpd Group blir först i världen med regelbundna drönarleveranser. Fraktbolagets nya rutt sträcker sig 15 kilometer, mellan två orter i södra Frankrike.

Publicerad

I december fick fraktföretaget Dpg Group grönt ljus av det franska luftfartsverket att öppna vad som ska bli en kommersiell flyglinje för drönare.

Den 15 kilometer långa färdleden går mellan två samhällen i södra Frankrike. Leveranserna, som ska göras en gång i veckan, ska göras till nystartade teknikbolag som finns på en inkubator i regionen.

Paketen som ska till teknikbolagen kommer att leverera av Dpd France och Chronopost med drönare från ett ombud i Saint-Maximin, skriver sajten Ehandel.se.

Flyglinjen ger Dpd group helt nya möjligheter att kunna nå ut till kunder som finns på avskilda platser som annars är svåra att nå, säger en representant från fraktbolaget.

Drönarna, som har utvecklats av Atechsys på uppdrag från Dpd group, klarar av att bära med sig paket på upp till tre kilo i två mil i en hastighet av 30 kilometer i timmen. Inbyggda fallskärmar ska skydda drönarna och leveranser från skador ifall ekipaget råkar ut för motorhaveri.

Dpd group har även placerat ut vad som kan beskriva som holkar i södra Fraknike. Drönarna ska sedan kunna mellanlanda vid dessa holkar för ladda upp sina batterier, exempelvis.