Fordon

Utmanaren visar vad deras navmotorer går för

En el-pickup med navmotorer, det är vad utmanaren Lordstown utvecklar. Och för att visa att deras Endurance verkligen tål tuffa tag har man nu släppt en video där chassit sätts på prov.

Publicerad

Ett av de hetare elbilssegmenten på senare år har oväntat blivit pick-ups. Detta efter att Tesla visade upp sin Cybertruck. GM, Ford, Rivian och Bollinger är några som har fått stora rubriker där den förstnämnda redan lanserat sin eldrivna Hummer.

Men ytterligare en utmanare är Lordstown som i början av sommaren visade upp sin Endurance, samt lovade att de skulle påbörja leveranserna inom ett år.

Speciellt för Lordstown är att uppstickaren har valt att satsa på navmotorer istället för mer traditionell placering och drift via axlar. En teknik som är lovande, men som det fortfarande finns en hel del frågetecken kring – inte minst när det kommer till ofjädrad massa. När motorerna placeras i hjulen ökar ju den ofjädrade massa vilket riskerar att försämra fordonets köregenskaper.

För att visa hur väl deras teknik fungerar har därför Lordstown släppt en video där de kör så kallade alfa-prototyper. Helt enkelt chassi och navmotorer.

Enligt företagets grundare och chef, Steve Burns, är avsaknaden av kaross något som gör att man enkelt kan se vad som sker under ”ytan” och då hantera det. I videon så får man se hur Steve Burns kör sin prototyp i gyttja, regn och snö.

Specifikationerna som Lordstown säger att Endurance har är goda, även om det kanske inte är i samma klass som Teslas Cybertruck. De fyra navmotorerna producerar dock respektabla 600 hästkrafter och ska klara av att accelerera bilen från 0–100 km/h på 5,5 sekunder. För de som istället är intresserade av räckvidd sägs bilen kunna klara 402 km på en laddning.

Fördelar som tillverkaren lyfter fram är att Endurance kommer att ha en hög driftsäkerhet och låg underhållskostnad. Kolla in videon på Lordstowns chassi-prototyp här nedan.