Fordon

USA:s hemlighetsfulla rymdplan har landat efter 780 dagar i luften

X-37B landade på Kennedy Space Center efter 780 dygn i luften. Foto: AP
X-37B landade på Kennedy Space Center efter 780 dygn i luften. Foto: AP

Flygvapnets mystiska experimentflygplan X-37B har varit uppe i luften i över två år. Men vad som händer ombord är fortfarande ett mysterium.

Publicerad

I söndags landade det amerikanska flygvapnets hemlighetsfulla rymdfarkost X-37B på Nasas anläggning Kennedy Space Center vid Cape Canaveral. Då hade det autonoma flygplanet varit i luften i knappt 780 dygn i sträck, rapporterar Wired.

Det innebär ett nytt rekord i flygtid. Rymdfärjans senaste resa, som tog slut 2017, varade knappt 718 dygn.

Den knappt nio meter långa farkosten har tillverkats av Boeing och påminner till utseendet om de rymdfärjor som Nasa tidigare hade i drift. Det var X-37B:s femte uppdrag sedan den togs i drift 2010. Totalt har den varit i rymden i 2 865 dygn.

Exakt vad som pågår ombord är hemligstämplat. Det vi vet är att det amerikanska flygvapnet använder X-37B för att genomföra en serie experiment inom bland annat flygelektronik och drivsystem. Det enda försöket från det senaste uppdraget som flygvapnet talat öppet om är ett test av en typ av oscillerande heatpipe.

Klart är i alla fall att USA verkar se uppdraget som lyckat.

”X-37B fortsätter att demonstrera vikten av återanvändbara rymdfarkoster. Med varje framgångsrikt uppdrag tar vår nations rymdförmåga ett kliv framåt”, säger flygvapnets nytillträdda chef Barbara Barrett i ett uttalande.

Rymdfarkosten är tänkt att skjutas upp igen någon gång mellan april och juni 2020.