Fordon

Uppgift: Apple och Hyundai kan bygga elbil tillsammans

Hyundais konceptbil Prophecy.  Foto: Hyundai
Hyundais konceptbil Prophecy.  Foto: Hyundai

Enligt uppgifter för Apple samtal med Hyundai om att tillverka en elbil, med prognosen om ett färdigt fordon 2027. Nyheten fick biltillverkarens aktie att skjuta i höjden. 

Publicerad

Apples nu sexåriga ambitioner inom fordonsbranschen har varierat till sin form. Från planerna på att utveckla en helt egen ”Apple Car” verkade bolaget i stället inrikta sig på att utveckla mjukvara till självkörande bilar. Men strax innan jul meddelade nyhetsbyrån Reuters att det, enligt deras källor, blir ett fysiskt fordon som ska se dagens ljus 2024. Det är uppgifter som Apple dock inte vill kommentera.

Källa: Apple diskuterar med flera tillverkare

Enligt CNBC säger Hyundai nu att de befinner sig i tidiga samtal med Apple om att eventuellt utveckla en elbil tillsammans. I en rapport hävdar the Korea Economic Daily att det ska ha varit Apple som uppvaktade biltillverkaren, och att Hyundai nu granskar deras erbjudande. 

För CNBC uppger samtidigt Hyundai-källan att Apple för diskussioner med ett antal globala biltillverkare – det har dock inte hindrat Hyundai Motors aktiekurs från att sticka iväg mer än 19 procent efter att uppgiften kom ut.

Enligt the Korea Economic Daily ska det föreslagna samarbetet inte bara gälla tillverkningen av en elbil utan även omfatta batteriutveckling. Tidningens uppgifter om en tidsprognos talar dock om att en bil skulle kunna släppas 2027 snarare än Reuters uppgifter om 2024 

Resan dit är dock lång, och enligt CNBC är det inte alla Wall Street-analytiker som ger Apples projekt en positiv prognos, detta då bilbyggande kräver tunga investeringar samtidigt som marginalerna är små. Exempelvis ser Daniel Ives och Strecker Backe att Apple har 35-40 procents chans att lyckas marknadsföra en egen bil.