Fordon

Under året ska Hyundai bli störst i Europa på elbilar

Foto: Hyundai
Foto: Hyundai

Snart drar tillverkningen av Kona Electric igång i Tjeckien. Nu siktar Hyundai på att sälja flest bilar med nollutsläpp i Europa.

Publicerad

Hyundai tror starkt på sin flaggskeppsmodell Kona. Bensin-, diesel- och hybridversionen av den lilla suven kommer fortsatt att importeras till Europa från Korea, men den batteridrivna upplagen ska tillverkas i Tjeckien.

I mars inleds produktionen av Kona Electric vid anläggningen i Nosovice, 38 mil öster om Prag. Sammantaget vill bolaget leverera över 80 000 nollutsläppsfordon till marknaden redan under året. Utöver Kona Electric handlar det om modellerna Ioniq Electric samt bränslecellsbilen Nexo. Därmed räknar Hyundai med att de kommer att bli den största tillverkaren av bilar med nollutsläpp i Europa.

Och produktionen i Tjeckien bygger på mer än en förhoppning, för sedan lanseringen 2018 har Kona sålt överraskande bra, och koreanerna kämpar för att möta kundernas efterfrågan. Men med stöd av ökade materialleveranser från moderanläggningen hemma i Ulsan kommer nya Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMCC) att minska leveranstiderna till Europa kraftigt. Det skriver Hyundai i ett pressmeddelande.