Fordon

Tyska Jetcopter – kombination av helikopter och flygplan

Jetcopter har även utvecklat ett billigt sätt för att konstruera flygkroppen i kolfiber, och materialet ger farkostens en torrvikt på ett ton. Foto: Jetcopter
Jetcopter har även utvecklat ett billigt sätt för att konstruera flygkroppen i kolfiber, och materialet ger farkostens en torrvikt på ett ton. Foto: Jetcopter

Deras farkost kan lyfta vertikalt och ta upp till åtta passagerare. Jetcopter lanserar sitt nya framdrivningssystem som ett säkrare alternativ till helikoptrar. Snart ska man inleda flygtester.

Publicerad

Det tyska uppstartsföretaget hoppas att deras Jetcopter ska skapa en helt ny kategori av farkoster: ”Copterplanes”. Ingenjörernas nya framdrivningssystem bygger på två inkapslade centrifugalturbiner, vardera två meter i diameter, med en kraft på 400 hästkrafter styck.  De roterar åt motsatt håll och sägs skapa ett tryck motsvarande en helikopterrotor med en diameter på elva meter.

Fyra munstycken kan rikta kraften åt alla håll, och vid horisontell flygning avlastas motorerna av konstruktionen som har inbyggd bärkraft, likt ett flygplan. Tillverkaren hävdar att det inkapslade systemet kommer vara mycket säkrare än helikoptrar i tätbebyggda områden – och kraften som alstras av turbinerna innebär ett stort steg framåt för nästa generations VTOL-fordon (vertical take-off and landing).

Kan flyga Jetcopter med vanlig flygplanslicens

Inom kort ska Jetcopter inleda flygtester av en mobil plattform, för att mäta parametrar kring kraft och styrförmåga. Styrsystemet har en automatisk nivåreglering – som ska innebära att det kan räcka med en vanlig flygplanslicens för att sitta bakom spakarna. Tanken är att farkosten, med 6.8 säten, ska agera lufttaxi och transport ut ur storstäderna – som ett smidigare alternativ till dagens helikoptrar.

Jetcopter har även utvecklat ett billigt sätt för att konstruera flygkroppen i kolfiber, och materialet ger farkostens en torrvikt på ett ton. Motorerna sägs vara enkla, robusta och billiga – och tillverkningen ska kunna inledas utan stora investeringar kring produktionsteknik. Inom 24 månader kommer ett koncept finnas på plats, men redan nästa år skas en fullskalig modell visas upp på Aero-mässan i Tyska Friedrichshafen. Det rapporterar Aerospace Manufacturing.