Två nya elbilar från VW

2013-09-05 14:01  
Eldrivna versioner av Up och Golf sätts i serieproduktion. Foto: Volkswagen

Volkswagen lanserar två helt eldrivna bilar på fordonsmässan IAA i Frankfurt. De baseras på modellerna Golf och Up.

Det blir premiär för serietillverkade bilar från Volkswagen när de här bilarna börjar säljas senare i höst. De eldrivna versionerna byggs enligt samma principer som modellerna med förbränningsmotor.

Golfen, kallad e-Golf, drivs av en motor med effekten 85 kW och har ett batteri med kapaciteten 24,2 kWh. Det ger en räckvidd på 190 km. Toppfarten anges till 140 km/h.

Den mindre modellen, e-Up får en motor på 60 kW och har ett batteri med kapaciteten 18,7 kWh, vilket ger en räckvidd på 160 km. Toppfarten är 130 km/h.

Bilarna förses med den sortens kombiladdare som europeisk bilindustri enats om. Det ger möjlighet till snabbladdning till 80 procent kapacitet på en halvtimme med likströmsladdning, eller försiktigare fulladdning via växelström från hushållselen.

Den mindre modellen ska finnas tillgänglig på den svenska marknaden från november, den eldrivna Golfen från nästa sommar. Volkswagen vill ännu inte lämna ut prisuppgifter, men enligt branschtidningen Automotive News kan e-Up få en prislapp på 250000 kronor i Tyskland. Man tror att det största intresset kommer att finnas hos myndigheter och företag.

Volkswagen vill heller inte avslöja i hur stora serier bilarna ska tillverkas, utan hänvisar till målet 3 procent elbilar från koncernen år 2020.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt