Fordon

Tung ledning i hybridracet

Medan Saab och Volvos personbilar halkat efter i utvecklingen av hybrider är de svenska lastbilstillverkarna redan på väg mot serietillverkning av sina hybridmotorer.

Publicerad

Volvo räknar med att den nya hybridmotorn för lastbilar, bussar och entreprenadmaskiner kan börja tillverkas i slutet av nästa år.

Scanias presschef Hans-Åke Danielsson säger att företagets hybrid kan vara i produktion "inom några år".

Men båda företagen kör nu igång prov med hybridbussar. Volvos nya hybridmotor finns redan i en buss i Göteborg. Snart ska den börja transportera passagerare på en linje.

Vid årsskiftet ska sex hybriddubbeldäckare levereras till London, där de ska gå på prov i reguljär trafik.

Scania testar sina första hybridbussar i Stockholm i början av nästa år.

Dessutom rullar just nu två hybridsopbilar från Volvo på gatorna i Stockholm och Göteborg.

Volvo meddelar också att det redan finns intresserade kunder. En av de första att beställa en lastbil är Schenker i Norge. En bussoperatör i Luxemburg köpte nyligen sex bussar: en för leverans 2009, fem till 2010.

Enligt Merril Boman, pr-chef på Volvo lastvagnar, har företagets ingenjörer jobbat med utvecklingen av nya motorer sedan mitten av 1980-talet.

- Det är viktigt att vara i framkanten av tekniken om man vill vara först och ta viktiga positioner på marknaden, säger han.

Hans-Åke Danielsson passar på att ge bilindustrin en känga:

- Medan andra har snackat har vi jobbat.

Scania satsar på en seriehybrid. Det innebär att bussen alltid drivs fram av elmotorn, till skillnad mot så kallade parallellhybrider, där förbränningsmotor och elmotor kan kopplas in på drivlinan tillsammans eller var för sig.

Volvos parallellhybrid kombinerar dieselmotorn med en elmotor där elmotorn används vid start och acceleration upp till 20 km/h. Vid högre hastigheter kopplas dieselmotorn in. När bilen stannar stängs dieselmotorn automatiskt av och onödig tomgångskörning undviks.

Volvo har i tester med stadsbussar konstaterat att bränsleförbrukningen kan minska med 30 procent. När det gäller fordon som schakt- och grävmaskiner kan förbrukningen pressas ned betydligt mer, enligt Volvo.

I normal stadstrafik lovar Scania att hybridbussen sparar minst 25 procent bränsle.