Fordon

Trots jätteförlusten – Teslautmanaren Rivian skalar upp

Rivianbilar visades upp på Times Square inför bolagets notering på New York-börsen i november förra året. Foto: Ann-Sophie Fjello-Jensen/Rivian/AP/TT
Rivianbilar visades upp på Times Square inför bolagets notering på New York-börsen i november förra året. Foto: Ann-Sophie Fjello-Jensen/Rivian/AP/TT

Den amerikanska elfordonstillverkaren Rivian har mer än dubblat sin förlust till 1,7 miljarder dollar för andra kvartalet. Men nu skalas produktionen upp, lovar bolaget.

Publicerad

Rivian – som tillverkar ellastbilar, suvar och skåpbilar – har levererat nästan 4 500 fordon under kvartalet och har en omsättning på 364 miljoner dollar (3,7 miljarder kronor), jämfört med ingen omsättning för ett år sedan.

Amazon tidig investerare

En tidig investerare i Rivian, som noterades på New York-börsen förra året, är teknikjätten Amazon, som också åtagit sig att köpa 100 000 skåpbilar.

"Leveranskedjor fortsätter att vara den begränsande faktorn för vår produktion; men genom nära samarbete med våra leverantörer gör vi framsteg", säger bolaget i ett meddelande till investerarna, och tillägger att ett andra skift vid fabriken i Illinois adderas under tredje kvartalet.

Höga omkostnader

Den skenande förlusten – motsvarande 17 miljarder kronor för kvartalet – förklaras främst med investeringar i personal och teknik och att kostnaden per fordon bör sjunka när produktionen tar fart.

Under första halvåret tillverkade det kaliforniska bolaget 7 000 fordon, och räknar med att nå en total på 25 000 för helåret. Nästan 100 000 kunder i USA och Kanada har förbeställt Rivianfordon.

Marknaden visade visst missnöje med rapporten, och aktien sjönk ungefär 2 procent i efterhandeln.