Fordon

Transportstyrelsen kan stoppa försäljning av Teslabilar

Tesla. Foto: AP Photo/Charles Krupa/TT
Tesla. Foto: AP Photo/Charles Krupa/TT

Oklarheter om säkerheten kan få Transportstyrelsen att tillfälligt stoppa försäljningen av Teslabilar, rapporterar SvD.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Att Tesla uppdaterar bilarnas säkerhetssystem trådlöst, utom myndigheternas kontroll, skapar problem, rapporterar Svd.

Ärendet hos Transportstyrelsen gäller Teslas Model S, som introducerades 2012. Tre år senare, när ärendet upprättades vid myndigheten, fick modellen via en trådlös uppdatering en autopilot-funktion.

Efter ett tips började Transportstyrelsen titta närmare på hur funktionen faktiskt fungerade. Bilarna som hade fått uppdateringen tycktes inte bete sig enligt typgodkännandet, en förutsättning för att få sälja nya bilmodeller. De verkade snarare köra automatiskt.

– Vi tyckte att deras godkännande stred mot reglerna i reglementet. Därefter startade vi ärendet, berättar Anders Gunneriusson på Transportstyrelsen till Svd.

Påtagliga konsekvenser för Tesla

Att göra systemuppdateringar som verkar gå bortom typgodkännandet på det här sättet kan få påtagliga konsekvenser för Tesla.

– Vi har ett så kallat Artikel-29-förfarande om Tesla. Det betyder att vi utreder om Sverige ska stoppa Tesla att sälja bilar under ett halvår om det föreligger en allvarlig trafiksäkerhetsrisk, säger Anders Gunneriusson på Transportstyrelsen till Svd.

Han har haft kontakt med Tesla, men säger att de i princip hänvisar till typgodkännandet.

Till Svd svarar Tesla Motors kommunikationschef i Sverige i ett mejl:

”Tesla understryker att alla uppdateringar som introduceras i Europa till fullo harmoniserar med EU:s samtliga krav för typgodkännande.”

Transportstyrelsen har på tisdagskvällen meddelat att ärendet är avslutat och att det inte finns någon oro för säkerheten. Läs vår uppföljande artikel här.