Fordon

Toyotas vätgasbil Mirai slog nytt rekord i räckvidd

Fyra förare körde ecodriving på allmän väg söder om Paris – den officiella räckvidden för nya Mirai ligger dock på 650 km. Foto: Toyota

Hur långt tar sig den bästa bränslecellsbilen på en tank? I Toyotas test rullade nya Mirai strax över 1 000 kilometer. Snittförbrukning landade på 0,55 kilo vätgas per 100 kilometer.

Publicerad

De vätgasdrivna bilarna har haft konventionella modeller med förbränningsmotorer som riktmärke. Bränslecellsbilarna har uppnått en lika snabb tankning samt en räckvidd som är jämförbar med bensin- eller diesel. Men nu börjar de mer exklusiva elbilarna i long range-utförande dra iväg avseende räckvidd. Kan vätgasen hänga med i den utvecklingen?

Svaret verkar vara ja. Ännu är vätgasbilarnas startfält begränsat, och bredvid Hyundai är det Toyota och deras Mirai som leder segmentet. Nu har den japanska biltillverkaren slagit ett nytt rekord med den andra generationen. av modellen. Med en full tank om totalt 5,6 kilo grön vätgas lyckades Toyota köra Mirai 1 003 kilometer. Det skriver Toyota i ett pressmeddelande.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här