FORDON

Tjuvarnas nya taktik – kan hacka din bil genom strålkastarna

För att klara en kroppsvisitering av polisen levereras den olagliga tekniken fastlödd på ett kretskort till en blåtandshögtalare
För att klara en kroppsvisitering av polisen levereras den olagliga tekniken fastlödd på ett kretskort till en blåtandshögtalare

Branschen förbättrade skyddet mot reläattacker, men nu har biltjuvarna bytt taktik. Efter en så kallad CAN-injektion gick brittiska experter till botten med hur den olagliga tekniken lurar fordonet.

Det började med att britten Ian Tabor upptäckte att tjuvar hade plockat loss stötfångaren på hans Toyota RAV4, och dessutom ryckt ut kablaget till bilens strålkastare. Det var dock bara upptakten – för några månader senare var bilen stulen, och i rörelse.

Hur hade tjuvarna lyckats komma runt Toyotas säkerhetssystem, som bland annat ska göra det möjligt att stänga av motorn på en stulen bil? Ägaren, som själv forskar inom cybersäkerhet i fordon, fick hjälp av vännen Ken Tindell, som är teknikchef på Canis Automotive Labs, med huvudkontor utanför Cambridge.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här