FORDON

Test: Mazda MX-5 RF – En tuff targa

Det finns de som älskar roadster och så finns de som älskar coupé. Mazda MX-5 RF är båda på sitt härligt speciella sätt.

Publicerad Senast uppdaterad

2016 fick svenska kunder bekanta sig med den helt nya Mazda MX-5, en vidareutveckling av tidigare och smått legendariska Miata. Då var det en roadster med softtop. Nu handlar det om ett eltak av plåt, aluminium och plast.

Det råder ingen tvekan om att den senaste generationen Mazda MX-5 (Miata) har blivit en veritabel succé världen över. Det blev en av världens mest prisade bilar ifjol. Man fick ett otal priser för sin design, toppat av det prestigefulla Red Dot Design för bästa bildesign 2016.

Mazda MX-5 är en riktig sportbil med härliga köregenskaper, paketerad i en kaross som framtill har drag av Corvette och baktill för tankarna till Jaguar, med ett tygtak som sig bör för en roadster. Ett lyckat koncept som blivit ett lyft för världens mest sålda sportbil. Dessutom kostade den inte mer än en vanlig standardbil.

Med den nya designen har man hittat en bredare målgrupp och det syns på de fina försäljningssiffrorna som rusade från ca. 75 bilar 2015 till 425 sålda och levererade bilar 2016. En siffra som hade blivit betydligt högre om den svenska marknaden hade fått större tilldelning. 

Men så finns de som inte riktigt förstått vitsen med en roadster, att den fungerar bra även på vintern trots ett tak av canvastyg. Men för de som hellre föredrar ett plåttak, kommer nu alltså Mazda MX-5 RF (Retractable Fastback) som borde tillgodose dessa behov. Men det är ingen riktig cabriolet, mer en targa där öppningen är begränsad. Det tar 13 sekunder att fälla ner eller fälla upp taket och det kan göras om man inte kör fortare än 10 km/h. Hur taket fungerar, kan du se på filmen nedan.

Fördelen är givetvis att den blir tystare med taket uppfällt, vilket märktes på motorvägarna runt Barcelona. Nackdelen är att det tar bort 1,5 cm huvudutrymme. Det låter kanske inte så mycket men man ska komma ihåg att detta är en liten bil, så alla centimetrar märks tydligt. Nu är ju jag, med mina 197 cm, inte i rätt målgrupp för en bil av den här typen. Jag skulle vilja sträcka mig till att påstå att alla över 185 cm kan glömma denna körglada sportbil.

Benutrymmet på passagerarsidan är så litet att jag satt med knäna tryckt mot instrumentpanelen. Tack och lov så var det betydligt bättre på förarsidan, där utrymmet för huvudet var enda problemet. En längre resa var dock helt uteslutet. Men det finns så många positiva aspekter som lätt överskuggar dessa ”fysiska” problem.

Jag har redan nämnt designen som inte lämnar många oberörda. En riktigt läcker bil från i stort sett alla vinklar. Sportigheten är mer påtaglig än sin föregångare, som mer tilltalade kvinnor än män. Interiört är bilen riktigt snygg. Tydliga instrument toppad med en 7” infotainmentskärm mitt på instrumentpanelen. Lättskötta kontroller med en ”ratt” på mittkonsolen (typ BMW) och tydliga knappar och vred för värme. Bekväma stolar för de av ”normallängd” och en härligt liten växelspak helt rätt placerad.

Hur är då Mazda MX-5 RF att köra? Eftersom man sitter lågt så känner man bilen på ett skönt sätt. Man kan provocera den till det yttersta utan att något dramatiskt händer. Bilen är perfekt balanserad och båda motorerna (1,5 liter/131 hk + 2,0 liter/160 hk) fungerar riktigt bra tillsammans med en av marknadens skönaste 6-växlade manuella lådor. Självklart är den bakhjulsdriven, precis så som en riktig sportbil ska vara. Ljudet från båda motorerna spelar en härlig ”musik” som sig bör. Det här är en riktigt kul bil att köra och placerar sig numera riktigt högt på listan över ”busbilar”.

Så vilken av motoralternativen ska man då välja? Om man inte är ute efter en rå sportbilsprestanda och fastare chassisättning för snabb körning i kurvor, då ska man definitivt välja 1,5 liters motorn med 131 hk. Det här är en lätt bil (1095 kg mot 1050 för cabrioleten) så det krävs inte mycket för att flytta på den. Dessutom är detta motoralternativ i grunden utvecklat för modellen. Den känns lugnare och mer harmonisk vid vanlig körning medan 2,0 liter 160 hk motorn inbjuder till mer aktiv körning.

Accelerationen 0-100 km/h är 8,6 sek för 131 hk varianten och toppfarten stannar på 203 km/h. Förbrukningen vid blandad körning uppges till 6,1 l/100 km och CO2 är 142g. Priset är riktigt lågt: 248 400 kr. Det är 24 000 kr högre än vanliga cabrioleten. 

För 160 hk modellen så sticker den iväg 0-100 km/h på 7,4 sek med en toppfart på 215 km/h. Förbrukningen vid blandad körning är 6,9 l/100 km och CO2 utsläppet är 161g. För den här modellen får man punga ut med 279 500 kr. Också 24 000 kr högre än softtop modellen. 131 hk modellen är utrustad med 16” alufälgar medan 160 hk har lite ”biffigare” 17” fälgar.

Men det finns ytterligare en variant utöver de två ovan. Den större motorn går även att få med något Mazda kallar i-stop och i-ELOOP. Det första är en stopp/start funktion med den andra är ett system som tar tillvara på motorbromsverkan och konverterar det till el som driver elektrisk utrustning som t.ex. ljus och klimatanläggning. Detta hjälper till att få ner förbrukningen till 6,6 l/100 km och CO2 värdet till 154g. Väljer man denna modell så får man även Recarostolar med inbyggda Bose högtalare i nackstöden, nyckellöst låssystem + Smart key, Bose ljudanläggning med 9 högtalare, parkeringssensorer bak, döda-vinkeln-övervakning (BSM) + Rear Cross Traffic Alert (RCTA), automatiskt helljus och svängbart kurvljus. Priset för detta ”sportpaket” är bara 16 400 kr.

För att sammanfatta mina upplevelser så föredrar jag modellen med tygtak. Det är mer en äkta roadster och erbjuder mer huvudutrymme till ett lägre pris. Visst susar och brusar det mer än RF modellen, men det är lite av charmen med en sådan här typ av bil. Fast Mazda MX-5 RF är inget dåligt alternativ om du är under 185 cm och hemskt gärna vill ha plåttak.

Foto & film: Håkan Nilsson