FORDON

TEST: Audi TT RS ger permanent ståpäls

210 hk mindre än superbilen Audi R8 V10 Plus märks inte när man drar på med öppna spjäll. Audi TT RS är en raket och ljudet lämnar inte mycket att önska. Vi snackar konstant ståpäls!

Publicerad

210 hk mindre än superbilen Audi R8 V10 Plus märks inte när man drar på med öppna spjäll. Audi TT RS är en raket och ljudet lämnar inte mycket att önska. Vi snackar konstant ståpäls!

Audi TT RS har utvecklats av Audi Sport GmbH, tidigare quattro GmbH, i Neckarsulm. Sedan hösten 2016 har man samlat alla Audis prestandamodeller under ett tak och det gedigna arbetet leds av tidigare VD:n för Lamborghini, Stephan Winkelmann.

Drygt 1 200 personer är involverade med att utveckla de framgångsrika tävlingsbilarna, parallellt med det numera breda RS-sortimentet. Vi hittar alltså en hel del teknik som tagits fram genom Audis racing aktiviteter, något som definitivt märks i Audi TT RS.

Under huven sitter en nyutvecklad 2,5 liters turbomatad 5-cylindrig motor i aluminium på 400 hk och som genererar 480 Nm redan vid 1 700 varv. Motorn har dubbla spridare, dels direktinsprutad i förbränningsrummet men också via insugningsrören. Audi TT RS har variabla ventiler för optimal effekt och bränsleförbrukning.

Några uppgifter om förbrukning och avgasvärden finns inte tillgängliga för tillfället och ärligt talat...bryr man sig om det när man köper en prestandabil?

Vill du vara först till nästa rödljus, så är chansen rätt stor att du lyckas. Audi TT RS skickar iväg den 1 440 kg lätta bilen 0-100 km/h på 3,7 sekunder! Toppfarten är reglerad till 250 km/h och om det inte räcker så kan du uppgradera med ytterligare 30 km/h till en extra kostnad.

En sjustegad dubbelkopplingslåda hjälper till att leverera kraften till samtliga fyra hjul via en elektronisk differential som på några millisekunder distribuerar kraften till det hjul som har bäst grepp.  Vi snackar racerbil.

När jag testade bilen på krokiga vägar i norra Uppland, upplevde jag bilen precis så balanserad som jag förväntade mig. Provocerad kurvtagning med antispinn var fullständigt odramatiskt. Med antispinn urkopplad kunde jag hantera kurvorna med ett härligt uppställ, där bilen hämtade in bakändan på ett skönt sätt. Det var en härlig upplevelse.

Men den är även bekväm på landsväg om man utnyttjar Comfort-läget. Det finns fyra lägen att välja på, men Dynamic är det som jag använde mest därför att detta är sportbil…ingen glidarbil.

När man ser bilen första gången så förstår man att det handlar om något helt annat än en vanlig Audi TT. De kraftfulla luftintagen fram, de snygga 20” fälgarna som sitter utanpå riktigt stora ventilerade bromsskivor, vingen på bakluckan och de dubbla stora avgasrören på varsin sida om en diffuser.

Men det är först när man startar upp bilen som man fattar att detta är en riktig prestandabil. Motorn varvar upp med ett vrål följt av några sköna avgassmällar.

Väl inne i bilen sitter man riktigt skönt i sportstolarna. Här finns ett stort antal inställningsmöjligheter som bidrar till en fantastiskt skön körställning, t.o.m. för en 197 cm lång redaktör. Mycket påminner om Audi R8 V10 Plus men är lite mer anpassat för komfort. Instrumenten består av en 12,3” digital skärm som Audi kallar Virtual Cockpit. Här läggs givetvis fokus på en varvräknare i mitten och inuti hittar vi den digitala hastighetsmätaren.

Här får man upp navigeringen, antingen till vänster om varvräknaren eller över hela skärmen då varv- och hastighetsmätare förminskas och flyttas ut på sidorna. I det fina infotainmentsystemet hittar vi ett underbart Bang&Olufsen ljudsystem och uppkopplingar till smartphone. Kontrollerna för klimatanläggningen och stolsvärmen är smart placerade i mitten av luftintagen.

På mittkonsolen finns reglagen för infotainmentsystemet (finns också på ratten) och en riktigt läcker liten knapp som öppnar upp spjällen i avgassystemet för ett makalöst ljud. Inte artificiellt som på många andra bilar.

Bagageutrymmet är väl inget man skriver hem om och heller inget man prioriterar när man köper en sådan här bil. Trots sin litenhet rymmer den en riktigt stor resväska och ett par handbagage, men då får man fälla ner de minimala baksätena som ändå inte går att använda.

Det är svårt att inte längta ut till bilen när man sitter här inne och skriver artikeln. Det här är, tillsammans med Audi R8 V10 Plus (och Spyder), den hittills roligaste bil jag kört. Men det kostar att ligga på topp. Eftersom säljstarten inte är förrän i mitten av juni och de första bilarna kommer till Sverige i början av november, har man inte ännu satt priset. En kvalificerad gissning placerar den säkert från ca. 700 000 kr och uppåt.

Testbilen var rikligt utrustad så den hamnar säkert på närmare 900 000 kr. Är den värd dessa pengar? Ja. Om du uppskattar att köra bil och är ute efter en riktig sportbil, då är den värd varje krona. Jag är imponerad, riktigt imponerad!

 

FOTO & FILM: Håkan Nilsson