Fordon

Tesla Semi – nu är den presenterad

Förhandsuppgifterna sa 320 till 480 kilometers räckvidd. Men vid presentationen av Tesla semi truck berättade vd Elon Musk att fordonet kommer 80 mil på en laddning.

Publicerad

Klockan åtta på kvällen i Hawthorne, Kalifornien, det vill säga fem på morgon svensk tid, presenterade så Tesla sin lastbil. Det efter att presentationen flyttats fram flera gånger, enligt företaget självt på grund av problem med produktionen av personbilen Model 3 samt uppbyggnaden av elinfrastruktur i Puerto Rico efter orkanen Maria.

Ett av de största frågetecknen inför presentationen har varit vilken räckvidd lastbilen får. Reuters rapporterade i somras baserat på uppgifter från en transportfirma att den skulle bli mellan 320 och 480 kilometer. Vd Elon Musk berättade under presentationen att den blir betydligt längre än så: 800 kilometer. Och det vid landsvägsfart och med full last som i USA innebär att ekipaget väger drygt 36 ton.

- 80 procent av transporterna är under 400 kilometer. Det innebär att du kan leverera något till mitt i ingenstans och köra tillbaka på en enda laddning, sa Elon Musk till publiken som med jämna mellanrum jublade vilt.

Läs mer:

Total batterikapacitet nämndes aldrig vid presentationen, inte heller vilken effekt eller vilket vridmoment drivlinan har. Accelerationen nämndes däremot. När en dieseldriven lastbil går från 0-100 km/h på 20 sekunder gör Teslas det på fem, utan last. Med full last tar Teslan 20 sekunder påsig.

Tesla Semi får fyra motorer

Lastbilen får fyra motorer, en per hjul på de bakre båda axlarna. Konfigureringen innebär enligt Musk att situationer då hytt och släpvagn fäller ihop sig som en fällkniv helt kan undvikas eftersom hjulen kan bromsas och gasas individuellt.

Laddningen görs med det Tesla kallas Megachargers, i likhet med systemet för personbilar som kallas Superchargers. Enligt Musk uppnås knappt 650 kilometers räckvidd efter 30 minuters laddning.

- Du måste ändå ta en paus till slut, och här kan du ladda medan du lossar lasten. Precis som med superchargers ska vi ha megachargers världen över, sa Musk.

Alla lastbilar får Teslas Autopilot som standard, med bland annat automatisk inbromsning och filhållning. Tack vare att såväl transmission och differential helt saknas utlovar Tesla att lastbilen inte kommer att "gå sönder" under de första 160 000 milen.

Priset nämndes inte, men Musk hävdade att den från dag ett kommer att bli ungefär 1,10 kronor billigare per körd kilometer.

Lastbilar är ett betydligt vidare begrepp än personbilar. Personbilar finns inom ett relativt snävt vikt- och längdspann medan lastbilarna finns i betydligt fler kategorier. Det Tesla nu presenterat är en lastbil i klass 8, enligt det amerikanska klassificeringssystemet. Klass 8 innebär att fordonet väger 14 969 kilo eller mer.

Stor hajp kring Tesla Semi

Det amerikanska systemet sträcker sig från klass 1 till klass 9 där 7-8 benämns heavy duty och klass 9 super-heavy eller special duty.

Som namnet anger är Teslas lastbil en så kallad semi truck som ofta förkortas till bara semi men egentligen redan är en förkortning av semi-trailer truck. Teslas skapelse är helt enkelt en trailerdragare som följaktligen ska dra en semi-trailer, det vill säga en släpvagn som saknar framaxel. Uttrycket semi betyder att lasten i släpvagnen bärs upp delvis av dragbilen och delvis av släpets egna hjulaxlar. Släpvagnen ansluts till en så kallad vändskiva på dragbilen.

Tesla har med sin enorma mediala dragningskraft lyckats skapa en rejäl hajp även kring lastbilen som presenterades i dag. Men de är knappast ensamma. Det har de senaste åren presenterats flera lastbilar som alla på olika sätt rider på elektrifieringsvågen, antingen med hjälp av batterier eller med bränsleceller.

Tesla bjöd på ytterligare en överraskning. Utöver ellastbilen så presenterade man också en ny version av sportbilen Roadster, som sägs bli ett riktigt monster.