Fordon
Tågveteranen: Därför har tågen blivit bättre

Förseningar, stillastående tåg, inställda avgångar – tågkaoset har för många börjat kännas som vardag. Pensionären Jan-Erik Kaiser – som har tillbringat tio år på svenska tåg – anser däremot att det går åt rätt håll.
Jan-Erik Kaiser, 73, från Haninge älskar att åka tåg – så till den grad att han nu för tionde året i rad köpt ett årskort för 90.000 kronor. Med kortet kan han resa obegränsat i vilken klass han vill – och det gör han.
– Jag åker väldigt intensivt, i stort sett varje dag. Jag är inte jättefokuserad på tågen i sig – det roliga är att åka runt i landet och träffa folk, säger han till TT.
Kaiser, som är en flitig internetanvändare och bland annat driver en blogg där han skildrar sina resor, har inga planer på att ge upp sin hobby.
– Än i dag är det lika roligt varje gång jag sätter mig på tåget och träffar människor, säger han.
Utbredd ilska
SJ:s många förseningar och tågstopp har de senaste åren föranlett utbredd ilska och krav på bättring från resenärer, politiker och medier – inte minst efter sommarens värmebölja, då resenärer i många fall blev sittande i kokheta, stillastående tågvagnar.
Jan-Erik Kaisers åsikt är däremot att det går åt rätt håll för den statliga tågjätten.
– Har man åkt intensivt i tio år som jag får man perspektiv. Jag har ingen katastrofbild – det har tvärtom blivit bättre under denna period. Från såväl SJ:s som de andra tågbolagens håll lyssnar man på kunderna, för en dialog och försöker bättra sig, säger han.
Den ökade belastningen på järnvägsnätet tror Kaiser är en stor anledning till de problem som har uppstått.
– Vi reser mer med tåg, och allt fler tåg åker på en redan begränsad infrastruktur. Det är ju motigt – att byta ut infrastrukturen blir lite som att försöka byta ut flygplan medan de flyger, säger han.
Vill inte förringa
Jan-Erik Kaiser understryker att han absolut inte vill förringa upplevelserna hos de som har drabbats av tågproblemen.
– Vi har ju haft det jobbigt i sommar med bränder och störningar. Det drabbar kunderna och för många har det varit väldigt tufft. Det har jag full förståelse för, säger han.
– Samtidigt gör man så gott man kan. Jag ser hur både personal och resenärer försöker hålla sig positiva och ta det med en klackspark. Vid sådana här problem går samhället ihop, människor hjälper varandra, fortsätter han.