FORDON
Sveriges bästa elcykeltest – vilken elhoj är bäst?

Utbudet av elcyklar har på senare tid fullkomligen exploderat. Men vilken elcykel är bäst? Och vad för teknik ska man satsa på? Ny Tekniks testpanel har testat sju olika alternativ: från 8 000 till 64 000 kronor.
När de första moderna elcyklarna lanserades var det med teknik som ofta var klumpig, tung och med batterier som inte sällan krånglade. Det här är historia. I dag finns det en hel uppsjö av olika alternativ från billiga elcyklar med enklare teknik och mindre batterier till tekniskt avancerade rackare med batterikapacitet att klara rejäla långturer.
Vad ska man tänka på om lockelsen efter en elcykel kommer?
Det första är att titta på sitt behov. Vad ska elcykeln användas till? För precis som med alla andra fordon gäller det specificera noga. Är det pendling, träning, transport av barn och för handling eller bara för söndagscykling?
Ny Teknik har testat sju olika elcyklar. Testpanelen har bestått av sex personer, och alla cyklar har blivit provkörda av minst fyra testare, som alla har varit med och satt betyg.
Elcyklarna vi har testat:
Olika teknik
Det går att dela in moderna elcyklar i tre olika kategorier, men oavsett vilken så är det en grundregel som gäller. För att det ska klassas som en elcykel måste det vara en pedalförsedd cykel vars konstruktion innebär att motorn inte driver om du inte trampar.
I Sverige gäller även regeln att elmotorns effekt inte får överstiga 250 watt samt att den inte får ge något krafttillskott när hastigheten är över 25 km/h.
De tre olika teknikerna handlar om var man placerar motorn:
Navmonterad: När motorn sitter i navet på cykeln, vanligtvis framnavet. Det här är teknik som var vanligare förr då den är enklare och billigare. Fördelen är just att det är ett mer plånboksvänligt allternativ samt att det är teknik som är lätt att serva. Nackdelarna är att det är teknik som inte känner av hur hårt du trampar vilket kanske förtar mycket av cykelkänslan. De cyklar som har navmotorn bak är på grund av platsbrist begränsade till vilken typ av växlar de kan utrustas med. På grund av konstruktionen är det inte heller möjligt att ha fotbroms.
Mittmonterad: När motorn sitter inkorporerad som en del av vevhuset. Det här är teknik som vuxit enormt på sistone och Bosch, Shimano, Mahle, Specialized och Yamaha är kända märken. Fördelarna är att det ger bättre cykelkänsla då motorn anpassar sig efter hur man trampar. Att vikten ligger i mitten ger även cykeln bättre balans. Ytterligare fördel är att man enkelt själv kan byta däck/slang om det behövs då man inte behöver ta särskild hänsyn till sladdar eller annat.
Nackdelar med mittmotorn är att växlarna slits i högre utsträckning, det är även en lite bökigare service på motor… och framförallt är priset på tekniken högre.
Påhängsmotor/eftermonteringsteknik: När motorn och batteri köps separat från cykel och sedan eftermonteras. Här finns det många spännande alternativ där tekniken kan driva direkt på däcket, på fälgen eller på bromsskivan.
Fördelarna beror helt på vilken typ man köper, men i många fall är ett stort plus att man lätt kan koppla loss och flytta tekniken vid behov. Priset är även lägre då det inte handlar om att man behöver köpa en hel cykel.
Nackdelarna är att verkningsgraden är mycket lägre samt att beroende på teknik kan det vara högt slitage på andra komponenter såsom däck, fälg, bromsskivor, växlar, kedja och kassett.
Batterier och vikt
Något som är viktigt att veta när man ger sig på elcyklar är att tekniken innebär en hel del vikt. Motorer kan väga allt från cirka 1,5 kg upp till det tredubbla. Addera sedan vikten från batteriet och vi pratar om påläggsvikt om allt från fyra upp till tio kg. Det kanske inte låter mycket, men en vanlig cykel vägar någonstans mellan 12 och 20 kg – så extravikten känns av.
Räckvidd på elcykel
Något man ofta vill veta är hur långt man kommer med en elcykel. Men det är en omöjlig fråga att svara på i stil med hur långt är ett snöre? I dagsläget finns det ingen standardiserad körcykel (cykelcykel?) att referera till vilket innebär att tillverkarna är fria att uppge vad de vill. Ofta handlar det om räckvidder på 50 till 90 km, men spannet är stort och det finns allt från ganska klena 30 km upp till 150 km som officiell notering. Men den siffran är en uppskattning vid ”normal” användning. Har du mycket uppförsbackar, cyklar enbart på grusväg, har tung last och så vidare – påverkar det räckvidden.
Pris på elcyklar
Elcyklar har precis som vanliga cyklar ett enormt prisspann. De enklaste varianterna börjar strax under 10 000 kronor och dyrgriparna kostar över 100 000 kronor. Här är det viktigt att hålla tungan rätt i mun för det är många delar att faktiskt tänka på.
Priset på cykeln innehåller ju dels själva elcykel-tekniken i form av batteri och elmotor – men sedan alla komponenter som en vanlig cykel har. Därtill erbjuder tillverkarna olika appar, uppgraderingsmöjligheter samt annan kringutrustning.
Att sikta in sig på billigast möjliga kan även innebära lite av en återvändsgränd och när någon av cykelns komponenter ger upp – då är det bara att kassera resten.
Vilken är den bästa elcykeln?
Så vilken elcykel är den bästa? Det är helt beroende på vad behovet och plånboksutrymmet dikterar. Men här har Ny Teknik under två veckor låtit sex testpiloter hårdköra åtta olika elcyklar. I pendling, för handling, vid transport samt … bara för att det är kul att cykla.
Framöver kommer ytterligare cyklar adderas för att ge en bredare översikt av vad som är bäst i de olika segmenten.
Vi har bedömt elcyklarna på följande punkter:
• Motor
• Cykelkänsla
• Byggkvalitet
• Komfort
• Prisvärde
• Vardagspraktikalitet
Följ länkarna under de enskilda testen för att läsa betyg, punkt för punkt, för varje cykel.
Crescent Elder

Snabbt omdöme: En riktigt trevlig och snygg elcykel – kvalitetskänsla, med väl fungerande komponenter och tystgående mittmotor. Så pass tung att det är svårt att komma upp i hastighet över 25 km/h på raksträckor, (högsta tillåtna assistans) vilket förtar cykelkänslan en aning. Relativt prisvärd.
Betyg: 7,5
Testad: Maj 2023
Crescent Elmer

Snabbt omdöme: Robust konstruktion med good enough-assistans i trampet. Cykeln klarar mycket last utan att ekipaget säckar ihop – stabilt dubbelstöd och fotbroms gör lastning och färd trygg. Men robustheten gör cykeln otymplig ibland – och det finns några detaljer som inte håller så hög kvalitet.
Betyg: 6,7
Testad: Maj 2023
Ecoride Ambassador

Snabbt omdöme: Om du inte är på jakt efter spjutspetsteknik – utan snarare en vardagspraktisk elcykel som sköter transporten A till B. Smart stöldskyddslösning och genomgående stabil känsla – ambassadören levererar på detta.
Betyg: 7,3
Testad: Maj 2023
Riese&Müller Multicharger

Snabbt omdöme: Det här är en gedigen elcykel med kvalitetskomponenter. Komforten är som hämtad från en annan (bättre) galax – det finns inget potthål i världen som kan störa din cykeltur.
Men det finns nackdelar med hojen. En av dessa är den astronomiska prislappen.
Betyg: 7,8
Testad: Maj 2023
Specialized Vado

Snabbt omdöme: Automatväxlad, remdriven och radarförsedd. Här har vi en teknikspäckad premiumhoj för de som vill ha enkel användning och lågt underhåll. Många smarta lösningar – men allt har sitt pris.
Betyg: 7
Testad: Maj 2023
Vässla Pedal

Snabbt omdöme: Det här är en rolig elcykel som erbjuder en härlig stund, för vissa. Redaktionen var oense om cykeln som helhet, vilket på sätt och vis gör den intressant nog att testa själv! Det finns självklart nackdelar, en är att man behöver använda en mobil som display.
Betyg: 5,5
Testad: Maj 2023
Zipforce Distance

Snabbt omdöme: En bra budgetlösning för dig som hellre behåller din vanliga cykel, men vill få extra drivkraft i pendlingen. Men var beredd på en nostalgitripp i ljudnivån som påminner om gamla tiders dynamos för cykellysen.
Betyg: 5
Testad: Maj 2023
Ny Teknik testar också elbilar
-
Premium
Test: ”En habil allround-elbil som räcker för de flesta”
-
Premium
Elbilstest: ”Ett riktigt lyckopiller – men varning för räckvidden”
-
Premium
Test: ”Det är verkligen mysigt att ’rinna’ iväg i en EQE”
-
Premium
Elbilstest: Är Tesla Model X Plaid den ultimata familjebilen?
-
Premium
Elbilstest: Komfortabel och lätt gubbig Citroën E-C4X
-
Premium
Elbilstest: ”Det är osäkert om Zeekr 001 blir en succé”
-
Premium
Elbilstest: ”Det bästa som märket har presterat hittills”
-
Premium
Elbilstest: ”Är alldeles för dyr i förhållande till vad man får”
-
Premium
Test: Två tyska toppmodeller – vilken elbil vinner duellen?
-
Premium
”Nya Xpeng inte förberedd för den senaste batteritekniken”