Fordon

Sverige kan få Hyperloop

Vagnarna i Hyperloop susar fram i rör med lågt lufttryck och får sin energi från solceller. Foto: Elon Musk / Tesla
Vagnarna i Hyperloop susar fram i rör med lågt lufttryck och får sin energi från solceller. Foto: Elon Musk / Tesla

Ett snabbtåg som går över 1 000 kilometer i timmen i en tub med extremt lågt lufttryck. Det är en av tankarna när en fast förbindelse mellan Sverige och Finland diskuteras, rapporterar Sveriges Radio.

Publicerad

Tanken om höghastighetståg i en tub med lågt lufttryck, en så kallad hyperloop, har förts fram av entreprenören Elon Musk, som grundade elbilstillverkaren Tesla. Ett av hans företag, Space X, har utlyst en tävling om den bästa tekniska lösningen för ett sådant tåg.

Hyperloop technologies är ett av företagen som arbetar med att ta fram bidrag till tävlingen.

– Vi letar efter de intressantaste platserna i världen där det finns en historia av innovation, där det finns möjligheter att få ihop finansiering och samarbeta med privata investerare, säger Rob Lloyd, vd på Hyperloop technologies, till Sveriges Radio.

Hyperloop technologies skriver på sin hemsida att testkörningar ska genomföras i Nevada i januari. I slutet av 2016 planeras transportsystemet testas i sin helhet i en tre kilometer lång tub.

Därefter är planen att transporttuber ska byggas som pilotprojekt på tre platser, varav Sverige kan bli en, enligt Sveriges Radio.

Tanken om en fast förbindelse i form av tunnlar och broar mellan Norrtälje och Åbo via Åland presenterades på ett seminarium på finska ambassaden i november. Nästa höst väntas en förstudie presenteras som ska klarlägga om en sådan förbindelse är möjlig.

Gilla Ny Teknik på Facebook