Fordon
Svenskar bygger digital
Formel 1-bana
Nästa Formel 1-bana kan byggas i Sverige. Om än bara digital. En svensk spelutvecklare förhandlar nu om att göra ett virtuellt förslag som en del av planeringen inför det verkliga bygget.
Svenska bilspelutvecklarna Simbin är företaget med trovärdigast tänkbara bakgrund i sin genre. Vd:n Henrik Roos var själv aktiv racingförare i 18 år, bland annat i FIA GT, vilket också blev den mästerskapsserie han knöt kontrakt med för att göra ett datorspel kring. GTR – FIA GT Racing game släpptes till PC 2004.
På bara några år har Simbin gått från att vara traditionell spelutvecklare, med rykte om att göra särskilt trovärdiga racingsimuleringar, till att tillverka hårdvara och utveckla konceptet för så kallade RaceRooms - och med dem driva den virtuella cupen V-WTCC.
Ny bana i Östeuropa
Nästa steg kan bli att bygga virtuella banor på beställning som ett första steg i byggandet av framtida, riktiga Formel 1-anläggningar. I dag för man samtal kring flera projekt men framför allt ett är särskilt intressant. En ny racingbana i ett östeuropeiskt land.
- Vad vi kan göra är ju att bygga banan helt virtuellt, men också kunna räkna ut vad en formel 1-bil kan ha för sluthastighet på en viss raka, var de bör bromsa, hur stora avåkningszoner det bör vara och så vidare. Dessutom kan man visa var de ska placera banreklam för att tv-kamerorna ska snappa upp den på bästa sätt, säger Henrik Roos.
Ett banbygge i den här klassen är ett projekt som mäts i miljarder, och därför är det så klart viktigt att sälja in koncepten till investerare. Att bygga en digital version av banan kan göra sitt till i den typen av kontakter.
- Givetvis görs det alltid snygga försäljningsdokument men den här typen av interaktivitet har inte funnits förut. Nu kan en investerare själv få köra en Formel 1-bil på banan redan innan den är byggd.
Förhandlar om rätten
Hur stort projektet verkligen blir för Simbin om de får uppdraget är svårt att säga i dag. Just nu tar de fram ett förslag för att visa vad de kan erbjuda. Sedan ska det mötas med uppdragsgivarnas kravspecifikationer. Om allt går enligt förhoppningarna så kan uppdraget ge fler dynamiska effekter.
- Om vi nu gör en bana i det här landet så kommer vi givetvis förhandla till oss rätten att använda all den data vi gjort för att kunna släppa det som ett spel senare, säger Henrik Roos.