Fordon

Styr din autonoma bil med pekfingret

Framtidens bilister kommer vara helt utelämnade till de självkörande fordonens förmåga att hantera oväntade trafiksituationer. Med Felix Ros uppfinning Scribble kan du styra bilen runt hindret med ditt pekfinger.

Publicerad

Vad händer när ditt autonoma fordon fastnar i en oväntad situation och bilen inte har någon ratt? Framtidens bilar kommer vara helt självkörande, vilket innebär att de åkande blir utelämnade till fordonets förmåga att hantera oväntade situationer. Det kan handla om något så enkelt som att en byggjobbare kliver ut i vägen för att tillfälligt stoppa trafiken.

Felix Ros från Eindhoven University of Technology ville skapa ett läge där passageraren inte nödvändigtvis tar rollen som förare, men ändå kan ge bilen instruktioner som löser en uppkommen trafiksituation. Den holländske ingenjören har utvecklat Scribble, en lösning som bygger på haptiska gränssnitt. Dessa kan upplevas fysiskt av dina muskler och leder – allt från motstånd och vikt till form och ytstrukturer.

Upplevelsen kan bland annat genereras med hjälp av elmotorer i olika pekdon som skapar ett motstånd, och detta gäller för Scribble. Enheten är tänkt att sitta mellan bilens förarstolar. Den låter föraren överföra rörelserna från pekfingret till den linje på skärmen som visar den artificiella intelligensens avsedda färdväg. Se filmen nedan.