Fordon

Stortinget i uppror över priset på F-35

F35 Joint Strike Fighter

Vad kommer F35-planen kosta egentligen?  I Norge råder full förvirring kring slutpriset för flygplansköpet efter Stortingsdebatten igår. Regeringens samarbetsparti begär nu en extern bedömning.

Publicerad

I går måndag höll Stortingets utrikes- och försvarsutskott en öppen utfrågning kring det norska köpet av 56 nya stridsflygplan samt fyra träningsplan av modell F35. Det blev en sifferexercis utan like.

Norges försvarsminister Grete Faremo (Arbeiderpartiet) pressades hårt av flera Stortingsledamöter, som krävde korten på bordet om det slutliga priset för de amerikanska  F-35-planen.

F35, eller Joint Strike Fighter, valdes ut av den norska regeringen under hösten 2008 i konkurrens med svenska Jas 39 Gripen NG.

Motivering: F35-planen var både billigare och bättre. De skulle kosta runt 18 miljarder norska kronor (för 48 plan) mot 24 miljarder för Gripen (med påslag av norska försvarsdepartementet).

Norge planerar i dagsläget att köpa 56 plan. Det är den största offentliga upphandlingen i Norges histora.

I dag säger Bård Vegar Solhjell, talesperson för Socialistisk venstre, ett av regeringen Stoltenberg II:s två samarbetspartier, till norska radiostationen NRK.no :

- Det är ju så stor osäkerhet att vi i SV nu ber om en extern genomgång av stridsflygplansköpet, och då tänker jag särkilt på priset, säger Bård Vegar Solhjell.

Grete Faremo uppgav i går att kontraktet inte är färdigförhandlat och att slutnotan kan landa någonstans mellan 61 och 72 miljarder norska kronor.

Enligt henne är den reella kostnadsökningen Norge ska betala dock bara en miljard kronor, en prisökning på 2 procent.

Hon presenterade dessa siffror ur försvarsdepartementets kalkyler:

* 48 plan skulle kosta 42 miljarder norska kronor (2008-års penningvärde).
* 56 plan skulle kosta 52 miljarder (2011 års penningvärde).
* Men till i dag är den förväntade kostnaden för anskaffningen i stället 61 miljarder kronor.
* Lägger man till osäkerhetskalkyler så kan priset bli 72 miljarder kronor.

En av de som ifrågasatt priset var Peter N Myhre, framstegspartiet. Han undrade vilka garantierna var för att priset inte blev högre än 61/72 miljarder kronor. Men några sådana tycks inte finnas.

Grete Faremo:
- Nu pågår ju utvecklingsprogrammet, men vi har självklart en förhoppning om att vi snarast möjligt ska komma över till fastpriskontrakt, och att detta om möjligt också kommer att vara något vi kan använda för i alla fall delar av totalanskaffelsen, säger hon.

Försvarsministern sa också att hon kan inte garantera att  priset inte blir än högre. Hon underströk dock att regeringen jobbar för att det ska bli så förmånligt som möjligt.

Under utfrågningen ställde ledamöterna också frågor om vilken valutaberäkningsmodell som regeringen tillämpar.

Det som oroar de norska Stortingsledamöterna är dels uppgifter under en kongresshearing i USA i maj, då det framkom att utvecklingen av F3-planen blir dyrare än väntat och dessutom är projektet tre år försenat.

Dels uppgifter om att de fyra träningsplan som Norge skata beslut om att köpa under 2011 kostar 800 miljoner kronor styck, mot det tidigare priset 679 miljoner kronor styck.

Enligt Grete Faremo följer priset en nedåtgående kurva. De kontrakt som ingås i år är dyrare än när den större produktionen kommer i gång. Då förväntas styckpriset sjunka, lugnande hon.

Det norska tv-programmet Brennpunkt gjorde för ett år sedan en "flygköpssimulator" som med en satirisk underton visade hur lätt det är att manipulera priset.

Klicka här för att komma till flygköpssimulatorn.