Fordon

Störtat bombplan från 1943 bärgas

Vrakdel från Halifax HR 871. Foto: Jan Christensen/Swedish coast and sea center
Vrakdel från Halifax HR 871. Foto: Jan Christensen/Swedish coast and sea center

Natten mot den 3:e augusti 1943 störtade det kanadensiska bombplanet Halifax HR 871 i havet utanför Falsterbokanalen i Skåne.

Publicerad

I sommar gör man ett försök att bärga vrakdelarna – som upptäcktes så sent som för fem år sedan, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Planet, som ingick i de allierades operation Gomorra, var på väg till Hamburg, med målet att slå till mot den tyska krigsindustrin. Istället fastnade det i en storm, och besättningen styrde in över Sverige. Samtliga sju personer lyckades ta sig ut och överlevde, och nu görs de första försöken med att frilägga vrakdelar med hjälp av en särskild sandsug.

Förhoppningen är att alla delar är frilagda i slutet av sommaren, så att bärgningen kan genomföras. Och chansen är stor att planet på havsbotten är välbevarat.

– Där är ingen påväxt på allt som ligger under sanden. Så i princip så tror jag att många av metalldelarna kommer att komma ut som de såg ut när det gick ner, det här flygplanet, säger Jan Christensen från föreningen Swedish Coast and Sea Center, SCSC. som genomför bärgningen i samarbete med Bomber Command museum i Kanada.

Gilla Ny Teknik på Facebook!