Fordon

Star Wars BB-8 ger draghjälp åt svensk robotboll på Mars

BB-8, en fiktiv robot som har sin plats som astromekdroid hos piloten Poe Dameron i filmen Star Wars Episode VII: The Force Awakens. Foto: Disney
Carlos Sánchez García
Så fungerar robotbollar. Grafik: Jonas Askergren. Fakta: Jonas Ryberg.
Så fungerar robotbollar. Grafik: Jonas Askergren. Fakta: Jonas Ryberg.
Så fungerar robotbollar. Grafik: Jonas Askergren. Fakta: Jonas Ryberg.

I den nya Star Wars-filmen får veteranerna R2D2 och C-3PO konkurrens om att vara rymdens populäraste robotar. Då rullar BB-8 in i historien om striden mellan gott och ont i galaxen långt, långt borta. Kanske kan publikens kärlek till robotbollen hjälpa svenska forskare att sätta en liknande konstruktion på Mars.

Publicerad

BB-8 dök upp för första gången under några sekunder i nya trailern för ”The Force Awakens” redan för ett år sedan. Men fansens kärlek för den bollformade astromekdroiden vaknade på allvar vid ett Star Wars-konvent i Anaheim i april. Orsaken till hysterin är att den charmiga roboten inte bara är en figur skapad i datorn för filmen, utan att den finns på riktigt. Visserligen har sfäriska robotar visats tidigare, men BB-8 charmade alla genom att också ha ett huvud som kan röra sig till synes fritt ovanpå kroppen. Hur filmskaparna klarat det tricket skapade direkt en massa frågor på nätet.

Disney, som numera äger rättigheterna till Star Wars-filmerna, har inte avslöjat hur BB-8 fungerar. Men strax efter scendebuten dök ett Disney-patent upp, på en konstruktion som såg ut att kunna användas i en sfärisk robot med huvud.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här