Fordon

Spacex lyckades fånga sina raketdelar i luften

Spacex fångade in båda halvorna av noskonen efter uppskjutningen Anasis II-missionen. Foto: Spacex
Spacex fångade in båda halvorna av noskonen efter uppskjutningen Anasis II-missionen. Foto: Spacex
Uppskjutning av sydkoreanska Anasis II från Spacex i Florida 20 juli. Foto: Paul Hennessy/SOPA Images/Shutte
Uppskjutning av sydkoreanska Anasis II från Spacex i Florida 20 juli. Foto: Paul Hennessy/SOPA Images/Shutte

Tidigare har Elon Musk misslyckats med att fånga in båda kåporna från Falcon 9-raketens noskon. Men efter måndagens uppskjutning fick de två fartygen träff i sina nät.

Publicerad

Återanvändning har varit ett viktigt verktyg i kampen för att bli det ledande rymdbolaget, och redan 2015 lyckades Spacex landa Falcon 9;s bärraket vertikalt. Till dags datum har bolaget hunnit landa 57 av sina förstasteg.

Man har tidigare försökt fånga in noskonen, som skyddar lasten vid utträdet genom jordens atmosfär. Den består av två kåpor som lösgörs när raketen väl är i omloppsbana. Traditionellt har de fått brinna upp på sin väg genom atmosfären – alternativt brytas i stycken när delarna träffar havsytan.

Spacex har dock byggt in fallskärmar i delarna. Musk har också gett sig tusan på att han inte vill plocka upp noskonen ur havet då det är tidskrävande och därmed dyrt, samt medför risker för personalen. I stället ska de två kåporna fångas i luften, vilket görs med stora nät som är spända ovanpå två fartyg

Vid tidigare försök har man bara lyckats få den ena halvan i nätet, men efter måndagens uppskjutning av Anasis II-mission lyckades fartygen fånga in båda halvorna av noskonen. Det rapporterar Tech Crunch.

Musk har tidigare sagt att han överväger att använda samma system med nät för att i framtiden fånga in Crew Dragon-kapslarna, vilket skulle minska riskerna för astronauter såväl som för bärgarna.

Satelliten Anasis II är Sydkorea första renodlade militärsatellit som skjuts upp i omloppsbana. Satelliten Anasis-II sköts upp från Space X i Florida i måndags.

Sydkorea blir det tionde landet i världen som har en satellit med enbart militära syften.