Fordon

Spacex har genomfört en ”kall nedräkning” med tankning av Starship

Rymdfarkosten Starship överst, och under den bärraketen Super Heavy. Intill syns tornet Mechazilla. Foto: Spacex

Under tisdagen genomförde Spacex för första gången en kall nedräkning med test av tankning och vätskor av Starship. En uppskjutning i omloppsbana kan därmed bli aktuell om en eller ett par månader.

Publicerad

Starship är rymdsystemet som ska ta människor till Mars. En första uppskjutning av såväl rymdfarkosten Starship (med samma namn som hela systemet) liksom bärraketen Super Heavy upp i omloppsbana har varit på tal i över ett år, utan att ännu ha blivit av.

Under tisdagen genomförde dock Spacex ett viktigt test för att en sådan uppskjutning ska kunna äga rum. Nedräkningslistan till just innan uppskjutning genomfördes och dessutom tankades raketen med omkring 4 500 ton bränsle. På engelska kallas detta för ”wet dress rehersal”. Enligt Philip Påhlsson på Swedish Space Corporation finns ingen bra svensk översättning men ett alternativ kan vara ”kall nedräkning med test av tankning och vätskor”. Rymdfarkosten Starship har sex Raptormotorer och Super Heavy 33 stycken, som drivs av flytande syre och flytande metan.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här