Fordon

Solseglet fungerar – nu flyger Lightsail 2 med hjälp av solljuset

Solseglet Lightsail 2 fälls ut. Bild tagen av en av kamerorna som finns på satelliten. Foto: Planetary Society
Solseglet Lightsail 2 fälls ut. Bild tagen av en av kamerorna som finns på satelliten. Foto: Planetary Society

Den 32 kvadratmeter stora plastduken fälldes ut, men skulle solens fotoner lyckas höja rymdfarkostens omloppsbana? Svaret är ja, och Lightsail 2 utropas nu som en framgång.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats

The Planetary Society står bakom Lightsail 2. 50 000 medlemmar har tillsammans med andra privatpersoner samt bolag och organisationer skramlat ihop de sju miljoner dollar som projektet krävde – vilket tog tio år.

Rymdfarkosten utgörs av en satellit stor som en brödlimpa som hänger efter ett solsegel. Den reflekterande plastduken på 32 kvadratmeter fångar solstrålarnas fotoner som driver farkosten framåt.

I det här fallet handlar dock experimentet om att använda den subatomära energin för att lyfta Lighsail 2 till en högre omloppsbana runt jorden.

”Vi rör oss mot en högre omloppsbana”

Den 25 juni sköts satelliten upp med en av Space X Falcon Heavy-raketer från Kennedy Space Center och en månad senare släpptes seglet ut. Alla iblandade drog en suck av lättnad, men samtidigt återstod det att bevisa själva konceptet.

Från kontrollrummet optimerades seglets vridning via en motor ombord, och Lightsail 2 började stiga. Nu har Planetary Societys vd Bill Nye meddelat att uppdraget officiellt är en framgång.

– Vi rör oss mot en högre omloppsbana utan raketbränsle, endast med hjälp av solljus, säger Nye till Space,com.

Inom loppet av fyra dagar lyckades seglet höja farkostens omloppsbana med knappt två kilometer. Därmed är Lightsail 2 den första rymdfarkosten som solseglar i omloppsbana runt jorden. Dock var den japanska rymdmyndighetens farkost Ikaros först med att testa solsegel-teknik i rymden 2010.

Planerna: Användas för Marstransport utan bränsle

Under ett knappt år ska Lightsail 2 ligga på mer än 720 kilometers höjd innan den återinträder i atmosfären. Enligt Bill Nye skulle lösningen exempelvis kunna användas för att frakta gods till Mars utan att använda bränsle – och kanske nå platser bortom solsystemet.

Solljusets samlade tryck på seglet motsvarar trycket när ett gem ligger i en handflata, eller det tryck en fluga skapar när den sitter på handen – två liknelser som Planetary Society har använt. Eller mer exakt uttryckt: 2.91x10⁻⁴ N/m².

För att nå andra solsystem kan man ge extra fart genom att skjuta på seglet med stora lasrar, enligt Bill Nye placerade på jorden eller möjligtvis månen.