Fordon
Snabbtågsrapport sågas av forskare
Planerna på höghastighetståg mellan de tre storstäderna rullar vidare. Snart inleds förhandlingar med kommuner som förväntas vara med och betala. Men förhandlarnas prognos för det ökade resandet sågas av forskare.
Sverigeförhandlingen har fått i uppdrag av regeringen att sy ihop ett förslag på hur höghastighetsjärnväg kan finansieras samtidigt som 100 000 nya bostäder byggs.
Arbetet presenterades på ett seminarium hos SNS, Studieförbundet näringsliv och samhälle, i Stockholm under torsdagen.
-Tanken är att få igång byggande av bostäder och infrastruktur samtidigt. Totalt ska det leda till 100 000 nya bostäder och det har vi goda förhoppningar om att vi kan uppnå, berättade Catharina Håkansson Boman, förhandlare i Sverigeförhandlingen.
Uppdraget innebär att förhandlarna ska föreslå en sträckning för höghastighetsbanan, lägen för de framtida stationerna och en finansieringslösning. Alltihop ska presenteras i en delrapport i januari. Därefter börjar förhandlingarna med kommuner och regioner.
Järnvägsbygget beräknas kosta cirka 170 miljarder kronor. Kommuner och regioner där banan ska dras förväntas vara med och betala en del av summan. Men hur mycket de måste stå för är oklart, enligt Catharina Håkansson Boman:
-Vi har inga nyckeltal. Det är en förhandlingsfråga.
I arbetet kommer förhandlarna att lägga stort fokus på restiderna. Det ska gå att resa mellan Stockholm och Göteborg på två timmar och mellan Stockholm och Malmö på 2,5 timme.
Sverigeförhandlingen vill också att beprövad teknik ska användas i bygget.
-Det betyder att det inte kommer att bli några nya magnetbanor där tågen går i 650 kilometer i timmen. Den stora anledningen till det är att vi inte vill ha ett slutet system. Vi vill ha möjligheten att tågen kan rulla ut på den befintliga järnvägen, berättade Catharina Håkansson Boman.
Trafikverket har tagit fram en teknisk systemstandard för höghastighetståg i 320 kilometer i timmen. Den innebär bland annat att rälsen skruvas fast i en betongplatta, så kallad slab track.
Möjligheten att bygga en upphöjd höghastighetsbana, på brofundament, är dock inte utesluten, enligt Sverigeförhandlingen:
-Vi har bett Trafikverket att titta på broar som princip. Det ska vara klart någon gång i vinter, sa Catharina Håkansson Boman.
Trafikverket bistår Sverigeförhandlarna med informationsunderlag och även kommuner och regioner har ombetts att lämna beräkningar av hur mycket fastighetsvärden väntas stiga på grund av höghastighetstågen.
Ett underlag som Sverigeförhandlingen har beställt av PWC, Pricewaterhouse Coopers, handlar om de kommersiella förutsättningarna för höghastighetstågen. I den rapporten räknar PWC med att tågresorna kommer att utgöra cirka 70 procent av det totala resandet mellan Stockholm och Göteborg år 2039, när höghastighetstågen tros ha varit igång fem år. Det skulle innebära en kraftig förskjutning från resor med flyg till förmån för tåget.
Rapporten fick dock kraftig kritik under seminariet, dels av en åhörare som kallade den för ett beställningsjobb, dels av Maria Börjesson, docent i transportanalys vid KTH.
-Prognosen är uppskruvad något ofantligt. Jag bara hisnar. Konsekvensen blir en investering vars lönsamhet är rätt osäker. Man kommer att se att den är mer lönsam än den faktiskt är och det är skattebetalarna som står för risken, sa hon.
Catharina Håkansson Boman påpekade dock att rapporten från PWC är ett av flera underlag som Sverigeförhandlarna tar hänsyn till.