Fordon

Snabb bildsensor säkrar spårvagnsresan

En extremt snabb bildsensor hjälper spårvagnsföraren att upptäcka risker och varna innan olyckan är ett faktum.

Publicerad

På spårvagnen sitter en kamera med en bildsensor som har en upplösning på 0,05 mm vid en hastighet av 36 km/h. Det betyder att föraren kan få information om minsta spricka i rälerna.

Sensorn har tagits fram av Österrikes institut för teknik, AIT, i samarbete med Fraunhofer IMS. Den finns även i utförande för hastigheter upp till 300 km/h, men då med en upplösning på 0,4 mm.

På mässan Vision i Stuttgart 4 till 6 november demonstreras tekniken i AITs monter.

Med ett 3d-baserat förarassistanssystem ska spårvagnsresor göras säkrare och komfortablare. Ett intelligent optiskt 3d-sensorsystem ska kunna värdera risken kring ett upptäckt objekt i närheten av spåret.

Ett sådant system har redan tagits fram i samarbete med spårvagnstillverkaren Bombardier och används på spårvagnar i Frankfurter Verkehrs-Gesellschaft, än så länge som prototyp.

På mässan demonstreras också en 3d panoramakamera för mobila robotar, som även i svåra ljusförhållanden ska kunna arbeta avbrottsfritt. Ett användningsområde för dessa är i robotar som kan sättas in för inspektion vid skogsbränder för att ge en bild av brandområdet utan att människoliv behöver riskeras.