Fordon

Smart får snabbt konkurens från Toyota iQ

Toyota presenterar idag officiellt sin nya minibil iQ, en bil kortare än 3 meter med plats för fyra personer. Redan efter årsskiftet kommer den till Europa där Daimlers småbil Smart har etablerat sig som en liten stadsbil.

Publicerad

Toyota har redan visat upp iQ på flera bilmässor, men idag var det dags för den officiella lanseringen. I november börjar den säljas i Japan, och efter årsskiftet är det dags att lansera bilen i Europa. USA-publiken får däremot vänta, hur länge är ännu inte klart.

Att Toyota väljer att lansera bilen i Europa tyder på att man snabbt vill ha ut bilen på Daimler Smarts hemmaplan. Smarts lilla stadsbil börjar nu få genomslag, men den är bara tvåsitsig.

Toyota har tagit fram en fyrsitsig bil som ändå håller sig under 3 meters längd. Den lanseras som en kvalitetsbil (Q i namnet betyder bl a quality), ett alternativ till BMW Mini eller Daimlers Smart.

iQ är en liten bil, men prislappen blir inte minst bland Toyotas modeller. Exakt pris i Europa är inte bestämt. Köparen ska känna att man får mycket bil för pengarna, exempelvis luftkonditionering, ljudanläggning med sex högtalare och nio krockkuddar - först i världen med krockkudde som skyddar baksätespassagerarna mot påkörning bakifrån.

Två motoralternativ finns, en trecylindrig bensinmotor på 1 liter som ger 68 hästar, och en 1,4 liters diesel på 90 hästkrafter. Med bensinmotorn blir koldioxidutsläppen under 100 g/km. Bränsleförbrukningen ska hålla sig gott och väl under halvlitern per mil. Med de värdena har bilen stor chans att klassas som miljöbil i många av Europas länder.