Fordon
SJ:s hopp står till Gröna tåget
Prototyp av Gröna tåget. Foto: SJ
Det nya snabbtåget SJ 3000, efterföljaren till X 2000, är bara ett litet steg mot framtidens snabba tåg på befintliga spår. SJ:s hopp står i stället till höghastighetståget Gröna tåget som kan vara i trafik redan om fem år.
Gröna tåget är ett sjuårigt forskningsprojekt som nu gått i mål med en omfattande slutrapport på flera hundra sidor. Dessutom har en mängd forskningsrapporter om olika tekniska lösningar publicerats under resans gång.
Syftet med Gröna Tåget-projektet är att visa på hur ett höghastighetståg, anpassat för skandinaviska förhållanden, ska byggas för att kunna köras i 250 kilometer i timmen på befintliga banor.
Dagens snabbtåg, SJ 2000 och nya, ”vinterbonade” SJ 3000, som tas i trafik för första gången på måndag den 6 februari, är bara vanliga snabbtåg som går i max 200 kilometer i timmen.
Gröna tåget-projektet däremot är ett höghastighetståg som fått en starkare elmotor och helt nya ”aktiva” boggier som ska klara kurvorna på befintliga spår i hög hastighet.
Man har satt målet 250 kilometer i timmen utan skakningar och det har man klarat med marginal.
Det ombyggda Reginatåg som man använt för testkörningar satte hösten 2008 nytt hastighetsrekord för svensktillverkade tåg med 303 kilometer i timmen på Västra stambanan mellan Skövde och Töreboda.
Just detta provtåg har under 2010 gått i reguljär passagerartrafik i Berglagen och på Botniabanan, men då bara i max 200 kilometer i timmen.
Men kraven på Gröna tåget är mer än att bara kunna köra snabbt. Det ska klara de bistra nordiska vintrarna, det ska vara billigare för resenärerna att åka och det ska vara lönsammare för tågoperatörerna att köra.
Resenärerna ska strömma till tack vare att restiderna blir cirka 30 procent kortare.
Mellan Göteborg och Stockholm ska det bara ta två timmar och fyrtiofem minuter, mellan Göteborg och Malmö två timmar och trettio minuter, mellan Malmö och Stockholm fyra timmar, mellan Stockolm och Sundsvall tre timmar och tjugo minuter och mellan Stockholm och Umeå fem timmar och fyrtio minuter.
Biljettpriserna beräknas sjunka men SJ och andra tågoperatörer ska ändå få bättre lönsamhet.
- Kostnaderna för operatörerna minskar med 15-25 procent jämfört med andra tågkoncept. Det beror på att Gröna tåget har en bred vagnskorg med flera bekväma sittplatser i varje vagn, säger KTH-forskaren Oskar Fröidh, en av de sammanhållande personerna i Gröna tåget-projektet.
Ladda ned Oskar Fröidhs översiktliga rapport om Gröna tåget-projektet här.
Ladda ned slutrapporten del A här. Här beskrivs själva "konceptet" för att attrahera resenärer och för att sänka kostnaderna för operatörerna.
Ladda ned slutrapport del B här. Här finns beskrivningarna över de grundläggande tekniska innovationerna.
Se Trafikverkets reklamfilm om Gröna tåget med Per Myrberg som berättare.
Gröna tåget
Gröna tåget är ett forsknings- och utvecklingsprogram med tre mål:
1. Att utveckla tågkoncept och teknik som ger mer attraktiv, effektiv och klimatvänlig tågtrafik för medellånga och längre resor.
2. Att påverka utvecklingen av europeiska standarder och tågkloncept för nordiska förhållanden.
3. Att ytterligare stärka kompetensen för att utveckla tåg i Sverige.
I Gröna tåget-projektet ingår KTH Järnvägsgruppen, Chalmers Transrail, SJ, Bombardier, Trafikverket, Banverket, VTI, Swedtrac Interfleet Technology, Transito, Konstfack, Vinnova samt flera tågoperatörer med branschföreningen Tågoperatörerna som koordinator.