Fordon

Sjö-drönaren ska flyga varorna till halva priset

Drönaren ska kunna frakta nio ton skrymmande varor mellan kontinenterna, och landa på vattnet. Enligt Natilus kommer farkosten halvera fraktkostnaden jämfört med en Boeing 747 – och vara 17 gånger snabbare än ett fraktfartyg.

Publicerad

Uppstartsföretaget från Kalifornien tror sig kunna revolutionera globala transporter. Natilus lösning är en ”godsdrönare”. Den enmotoriga farkosten ska kunna bära en last på nio ton och landa autonomt på vattenytan.
Innovatörerna hävdar att den kommer halvera fraktkostnaden jämfört med en Boeing 747 – samtidigt är drönaren 17 gånger snabbare än det genomsnittliga fraktfartyget. Idén till konceptet kom när Natilus-grundarna arbetade med tidigare projekt.

– Vi höll på med utveckling i USA och tillverkning i Asien – och vi hade hela tiden behov av att skeppa produkter snabbare än vad fartyg kunde klara av. Samtidigt var kostnaderna för flygfrakt allt för höga, vilket kapade vinstmarginalen på de produkter som vi försökte sälja. Under två är tänkte vi på problemet, och vi kom fram till att den bästa lösningen var att bygga en drönare, säger Natilus vd Aleksey Matyushev till Freightwaves.com.

Företaget grundades 2014– och tre år senare har Natilus utvecklat en liten prototyp med nio meters vingspann. Nu är det första steget att genomföra tester av taxning på vatten i San Francisco-bukten, under övervakning av Federal Aviation Administration. Sedan ska de första testerna i luften ske under 2018.

– Den första flygningen kommer följa det gängse tillvägagångssättet vid flygtester, vilket inkluderar lyftning från vattenytan och en klättring till cirka 60 meters höjd – följt av marschning, nedstigning och landning, säger Aleksey Matyushev till IEEE Spectrum.
Fjärrstyrda tester ska öppna vägen för semiautonoma flygningar, följt av helt autonoma flygningar. Innan den fullstora versionen kommer i produktion planeras en mindre drönare som ska klara av en last på två ton och operera mellan regionala flygplatser. Den beräknas stå färdig 2020.
Natilus är en tillverkare och ingen operatör. Deras förhoppning är att kunna sluta ett avtal med företag som DHL, FedEx eller Atlas Air – en partner till Amazon.

– Jag tror att e-handel kommer vara den sektor som huvudsakligen driver tillväxten. Alla vet att Amazon och Alibaba kommer fortsätta att expandera under de närmaste tio åren, säger vd:n till Freightwaves.com.
Tillsammans med en brist på piloter öppnar detta upp för drönare som dessutom är bättre anpassade för dagens typ av gods.

– Vi behöver mer än någonsin få in mycket större volymer i flygplanen. Just nu är fordonen passagerarflygplan som har anpassats för frakt, och de har designats med fokus på vikt, säger Aleksey Matyushev till Freightwaves.com.