Fordon

Simulerad gps-attack fick testbilen att köra av vägen

Ett forskningsinstitut i Texas har utvecklat ett test som visar hur autonoma fordon påverkas när gps-signalen manipuleras. Institutets bil avvek tio meter från sin kurs, och körde av vägen.

Publicerad

Dagens uppkopplade bilar är sårbara för attacker, det visar inte minst den säkerhetsbrist som lät hackare ta kontroll över en bils bromsar. Med autonoma bilar blir kraven på säkerhet ännu mer pockande, för vi kan vara säkra på att hackare kommer att försöka manipulera dem.

Ett tillvägagångssätt skulle kunna vara att med hjälp av teknisk utrustning störa ut gps-signalen och istället förse fordonet med falsk information om bilens positionering. Att genomföra försök kring detta i USA har dock förhindrats av det regelverk som förbjuder olicensierade aktörer från att sända gps-signaler. Men Southwest Research Institute (SWRI) i Texas har nu utvecklat en testmetod som kommer runt problemet.

Under institutets test sattes störningsutrustning på bilen som plockade upp den faktiska gps-signalen. Utrustningen kopierade först signalen, bearbetade den och skickade sedan falsk gps-information till det autonoma fordonet.

SWRI har visat hur man kan analysera systemens reaktioner på en manipulerad gps-signal. Nu hoppas institutet att alla biltillverkare ska kunna använda deras testmetod.

– Det här är ett lagligt sätt för oss att förbättra de autonoma fordonens cyber-motståndskraft, säger Victor Murray, chef för SWRI:s Cyber Physical Systems Group på hemsidan.

Hårdvaran hade full kontroll över gps-mottagaren och utrustningen lyckades manipulera det autonoma fordonet så att det avvek hela tio meter från sin korrekta kurs – vilket innebar att bilen körde av vägen.

Victor Murray konstaterar att de flesta självkörande fordon inte enbart tar stöd av gps utan använder en rad sensorer, som lidar och kameror. Men gps utgör ändå grundplåten i många system, och därför är det viktigt att titta på sårbarheter i systemet.