Fordon

Segway lanserar stolen som ser ut som i Wall-E

Segways nya stol: S-Pod. Foto: Segway
Segways nya stol: S-Pod. Foto: Segway
Från Pixars film Wall-E (2008). Foto: Pixar
Från Pixars film Wall-E (2008). Foto: Pixar

Det tvåhjuliga originalet har fått ett syskon. Segways nya produkt är en stol placerad på den klassiska plattformen. S-Pod kommer att vara spärrad, men har kapacitet för 40 km/h.

Publicerad

Minns ni de svävande stolarna i Wall-E? Nu finns en snarlik i verkligheten – som dock går på hjul.

Segway hoppades förmodligen att deras balanserande tvåhjulingar skulle få samma genomslag i stadsmiljön som dagens elscootrar nu upplever. Så blev dock aldrig fallet. Företaget har förvisso en egen scooter i sortimentet, men på CES i Las Vegas presenterar man produkten som kan innebära en pånyttfödelse för Segways originalplattform.

Med nya S-Pod slipper man stå upp. Vad som kan liknas vid en bilbarnstol har parkerats på Segway-basens två hjul. Det innebär att man inte längre kan kontrollera fordonet genom att luta kroppen framåt och bakåt. I stället regleras framfarten med ett litet vred på en kontrollpanel.

Räckvidden är 69 kilometer och S-Pod ska kunna hantera lutningar på tio grader. Passageraren får inte väga över 120 kg. Hastigheten är spärrad till tolv kilometer i timmen, men stolen ska kunna låsas upp för att släppa loss toppfarten 40 km/h.

Med en vikt på 150 kg och en höjd på 152 centimeter är det inget fordon som man tar med sig på bussen. Segway tänker sig att S-Pod inledningsvis ska användas på avskilda områden som flygplatser, gallerior och temaparker. Det skriver Wired.

I USA finns redan en rad av fordonstyper som låter handikappade och seniorer ta sig fram i de här miljöerna, men de tre- och fyrhjuliga ”elmopederna” är mer skrymmande än Segways stol som ”svävar” på sina två hjul.