FORDON

Se elcykeln som tar sig över vattnet

Foto: Manta5
Foto: Manta5
Foto: Manta5
Foto: Manta5
Foto: Manta5
Foto: Manta5

Vad blir resultatet om man korsar en bärplansbåt och elcykel? Jo, en helt ny typ av fordon som gör att du kan trampa dig fram på vattnet. Nu ska den Nya Zeeländska uppfinningen erövra världen.

Publicerad

Elcykeln håller som bäst på att erövra Sverige och elektrifieringen av alla typer av fordon går i rasande takt. Några som tagit fasta på att elcykeln är framtiden är nystartsföretaget Manta5, som har utvecklat världens första bärplanselcykel.

Uppfinngen kallas för Hydrafoiler XE-1 och består av en aluminiumram med kolfiberkaross och vingar.

XE-1 fungerar precis som en bärplansbåt och ju snabbare man trampar – ju mer lyfter vingarna upp cykeln. Manta5 har utvecklad en egen typ av växellåda som ska ge bästa effekt samtidigt som den både är tyst och driftssäker. Denna samt motor, batterier, propeller samt flytmoduler kan bytas för att passa olika användare.

Storleksmässigt ligger det främre vingspannet på 1,2 meter och det bakre är på två meter. Bärplanscykeln går att montera isär för transport med enbart en insexnyckel, och fordonet ska med enkelhet gå att få in i bagaget på en kombi. Totalvikten för XE-1 i standardutförande är 22 kilo.

Hastigheten upp till cyklisten

I normalfallet kan man uppnå en marschfart på 11-14 km/h och då är det enbart vingar samt den lilla propellern som är under vatten. Men enligt företaget kan en van och vältränad cyklist nå hastigheter långt över det.

Utöver de egna apostlahästarna har XE-1 en 400 W elmotor som hjälper till med framfarten. Hur mycket motorn ska hjälpa till går att ställa in – beroende på hur aktiv man vill vara som cyklist. Batteriet ska ge upp till 80-90 minuters färd för en 85-kiloscyklist.

Tungt i motvind

Designen ska klara av lite vågor, men troligtvis lär det vara ganska kämpigt att försöka ”kryssa” i motvind när det går sjö.

Visst låter det som ett spännande alternativ till cykeln, dessvärre är det ganska kostsamt. XE-1 går loss på 7 495 Nya Zeeländska dollar – vilket motsvarar 45 000 kronor (internationella priser är ännu inte satta).