Fordon

Se det tunna hindret stoppa en lastbil på 7,5 ton

Barriären fungerar även på sand och grus samt i mer ojämn terräng. Foto: Mifram Security
Barriären fungerar även på sand och grus samt i mer ojämn terräng. Foto: Mifram Security

Barriärens sektioner väger bara 24 kg och monteras snabbt av en person. Se konstruktionen fånga en lastbil i full fart.

Publicerad

Ett antal terrorattentat har utförts med fordon som vapen – i en rad europeiska länder såväl som andra världsdelar. Tidsbegränsade evenemang som lockar stora folksamlingar kan behöva tillfälliga barriärer som är enkla att placera ut, och israeliska Mifram Security anser sig ha lösningen. 

Företaget ligger bakom en patenterad teknik som med förhållandevis lite material kan överföra ett fordons rörelseenergi ner i marken. MVB 3X är den tredje generationen av deras lättviktsbarriär, och trots att varje sektion bara väger 24 kg så kan konstruktionen stoppa upp till 7,5 ton tunga lastbilar.

Det är ett modulärt system där varje del är 118 x 53 cm med en höjd på 82 cm. Inga verktyg behövs för monteringen, som kan skötas av en person – och att montera upp- respektive ner en sektion ska ta en minut, skriver bolaget på hemsidan.

Enligt Mifram Security kräver barriären inte ett hårt underlag som asfalt utan den fungerar även på sand och grus samt i mer ojämn terräng. Bolaget har en rad olika barriärer, avsedda för lättare fordon – upp till modellen Hercules 100 som kan stoppa tunga lastbilar på upp till 18 ton. Där väger dock varje sektion 55 kg.

Det ska sägas att fordon med mycket rörelseenergi inte stannar vid barriären utan snarare studsar över den och fastnar – så hindret bör inte ställas för nära kaféborden. Se demonstrationen av systemet.