Fordon

Scania utvecklar varningsljud i Piteå

Scania har lagt ett forskninguppdrag på Internactive Institute i Piteå om varningssystem för lastbilar och bussar.
Scania har lagt ett forskninguppdrag på Internactive Institute i Piteå om varningssystem för lastbilar och bussar.

Scania utvecklar tillsammans med VTI och det interaktiva institutet i Piteå nya varningssystem för lastbilar och bussar.

Publicerad

Det är ett system som varnar föraren för farliga situation med olika ljudsignaler, till exempel om fordonet kör utanför en vägmarkering eller kommer för nära andra bilar.

Varningssystem med ljud är ett alternativ till exempelvis blinkande lampor och skakande säten.

Just nu testas ett sådant ljudsystem i bilsimulatorn på VTI, Väg- och trafikforskningsinstitutet, i Linköping.

– Vår forskning om ljudsystem för fordon har rönt stor internationell uppmärksamhet. En stor asiatisk biltillverkare har lagt forskningsuppdrag hos oss, säger Katarina Delsing, chef för institutet Interactive Institute i Piteå-Tidningen.

Det senaste året har man fått så mycket nya uppdrag att ljudforskningen dubblerat. Fem nya forskare har anställts. Totalt arbetar nu elva forskare med ljuddesign.

Bortsett från projekten med Scania och den asiatiske biltillverkaren pågår nu tre andra större projekt – ett handlar om ljuddesign för information, ett annat om nya ljudbaserade spel för bland annat 3G-telefonen Iphone.

Utöver det jobbar man med ett interregionalt EU-projekt tillsammans med två finska universitet. Det är forskning som går ut på att med ljuddesign, it och mobiltelefoni förhöja upplevelser i stadsmiljö.

Interactive Institute i Piteå har 60 anställda, varar elva är på avdelning Sonic Studio. Institutet, som ytterst sorterar unde5r Näringsdepartementet, har sina lokaler i teknikparken Acusticum Piteå.

I år beräknas omsättningen bli 7,5 miljoner kronor.