Fordon
Scania utbildar i stället för att varsla
Scania drar ned på produktionen men varslar inte. Den verkstadspersonal som inte behövs erbjuds i stället utbildning. Foto: Scania Image Bank
Medan Volvo Lastvagnar varslat 2 400 verkstadsarbetare i Sverige sedan i höstas har Scania bitit ihop. Inga varsel har lagts. Istället får de anställda vidareutbilda sig.
Scania drar nu ned produktionen av lastbilar kraftigt för att inte riskera att bygga upp för stora lager. Men de anställda får vara kvar.
- Vi planerar att satsa på att öka medarbetarnas kompetens framför att lägga varsel. Det är en investering i kärnkompetens som ska resultera i att vi står ännu bättre rustade när marknaden vänder uppåt.
Det säger Scanias produktions- och inköpschef Per Hallbergi ett pressmeddelande på fredagen.
De anställda vid Scanias fabriker i Luleå, Södertälje och Oskarshamn ska erbjudas utbildning inom områden som produktionsteknik och Scanias variant av Toyotametoden, det vill säga ständiga förbättringar, gemensamma principer och värderingar.
- För medarbetarna innebär kompetensutveckling inte bara att de förbättrar sina förutsättningar inom företaget. De stärker också sin ställning på arbetsmarknaden i stort, säger Per Hallberg.
Scania får hjälp av landshövding Per Unckel, som sökt pengar hos den europeiska socialfonden.
Flextid eller varsel?
Scaniahar sedan slutet av oktober 2008 parerat försäljningsnedgången med det flexibilitetsavtal som företaget har med de fackliga organisationerna samtidigt som man inte förlängt avtalen med den icke fast anställda personalen, cirka 2 000 personer globalt.
För den fast anställda personalen praktiserar Scania ett system med en tidsbank som tillåter den totala veckoarbetstiden att öka eller minska. Produktionsuppehållet under jul och nyår har skett inom ramen för flexibilitetsavtalet, uppger Per Hallberg.
Konkurrenten Volvo Lastvagnarhar under hösten och fram till nu lagt tre stora varsel, i september, i oktober och nu i januari.
Det senaste varslet, som lades den 13 januari, omfattar 1.620 anställda på hyttfabriken i Umeå, monteringsfabriken i Tuve och Volvo Powertrain i Skövde och Köping.