Fordon

Samsung SDI ökar farten i utrullningen av solid state-batterier

Batterier med fastfaselektrolyt väntar fortfarande på sitt stora genombrott. Men Samsung skyndar nu på sin utrullning av den nya tekniken.

Publicerad

De flesta större biltillverkare satsar på litiumjonbatterier där den flytande eller gelaktiga elektrolyten har ersatts med en elektrolyt i fast fas. På engelska brukar batterierna kallas för solid state.

Fördelen är framför allt minskad brandrisk samt att en anod av metalliskt litium kan användas, vilket innebär att cellen får en högre enerigtäthet jämfört med dagens litiumjonceller, som har grafitbaserade anoder. I elbilar översätts det till längre räckvidd.

Rullas ut 2023

Den koreanska batteritillverkaren Samsung SDI meddelar nu att de accelererar sin utrullning av solid state-batterier till 2023, rapporterar United Press International.

Exakt vad denna utrullning innebär framgår inte riktigt, men Samsung har tidigare sagt att de planerar att lansera batteritypen kommersiellt först 2027, vilket är i linje med vad flera andra tillverkare har angett.

– Genom att verifiera vår tekniska genomförbarhet och säkra kunskap för massproduktion kommer vi att snabba på tiden för massproduktion, sa bolaget på en telefonkonferens i förra veckan, enligt UPI.

Bygger pilotproduktionslina

Bolaget började bygga en pilotproduktionslina om 6 500 kvadratmeter vid sitt centrum för forskning och utveckling i koreanska Suwon i mars i år. Målet med anläggningen är att verifiera produktionstekniker som behövs för att tillverka solid state-batterier i kommersiell skala.

Volvo Cars meddelade i fjol att bolaget räknar med att använda sig av vad som kan betecknas som solid state-batterier någon gång under andra halvan av decenniet. Men tekniken väntar ännu på sitt genombrott.