Fordon

Sammanslaget Volvo Cars och Geely siktar på börsen

Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars som överväger sammanslagning med Geely Automobile och börsnotering. Foto: Michael Owen Baker / AP /TT
Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars som överväger sammanslagning med Geely Automobile och börsnotering. Foto: Michael Owen Baker / AP /TT

Volvo Cars och Geely Automobile överväger att slå samman bolagen och sätta bolaget på börserna i Hongkong och Stockholm. Ambitionen är att lägga fram ett förslag på hur sammanslagningen kan se ut för styrelserna före årsskiftet.

Publicerad

En arbetsgrupp under ledning av Volvo Cars vd Håkan Samuelsson ska ta fram förutsättningarna för en sammanslagning av Geely och Volvo Cars. Underlaget ska sedan presenteras för de båda bolagens styrelser.

– Ambitionen är att ha det klart innan årets slut, säger Stefan Elfström på Volvo Cars pressavdelning.

En eventuell börsnotering lär därmed inte hinnas med i år. Någon exakt tidsplan för det finns inte ännu. Planen är att först notera bolaget på Hongkongbörsen och senare även i Stockholm.

Ska leda till samordning av teknologi

Syftet är att hitta samordningsfördelar bolagen emellan, både vad gäller teknologi och finansiellt, enligt Stefan Elfström.

– Men man ska bevara bolagens identitet, säger han.

I fjol sålde Geely och Volvo Cars tillsammans drygt två miljoner bilar, varav Volvo Cars strax över 700 000 fordon.

Fyra varumärken del av företagsgruppen

De varumärken som skulle ingå i företagsgruppen är Volvo, Geely, Lynk & Co och Polestar.

”Att kombinera de två bolagen skulle resultera i en stark global koncern. Vi ser fram emot att arbeta med Volvo Cars vd Håkan Samuelsson, för att ytterligare utforska den här möjligheten med målet att stärka synergierna inom gruppen och samtidigt bibehålla konkurrensfördelarna och varje varumärkes integritet”, säger Li Shufu, ordförande för Geely Holding, ägarbolag till Volvo Cars och Geely, i en kommentar.