Fordon

Saab väntar på 100-miljardersaffär i Indien

Bokslutet för 2017 blev ingen succé för försvarskoncernen Saab. Vd:n Håkan Buskhe hoppas dock att 2018 ska gå i motsatt riktning med besked i en rad storaffärer.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

– Jag tror att det kommer att hända väldigt mycket i Indien under det här året, säger Buskhe till TT.

Det handlar om Indiens planerade köp av nya stridsflygplan, en order som ibland värderats till 90 miljarder kronor. Saabs vd säger att affären är på väg att formaliseras ytterligare och att det bara är Gripen och Lockheed Martins F-16 som nu tävlar om kontraktet.

Under 2018 väntas också Indien tillkännage vem som vinner landets upphandling av korträckviddigt luftvärn. En affär som har värderats till tiotals miljarder kronor och där Saab är en av budgivarna.

– Det är en megaorder, säger Buskhe.

Även i USA väntas besked i en storaffär. Troligtvis i juli kommer svaret på vem som får leverera 350 militära skolflygplan. Tillsammans med Boeing har Saab här utvecklat planet T-X.

Det amerikanska beskedet är rejält försenat och det har belastat Saabs resultat för 2017. Exakt hur mycket vill bolaget inte berätta.

– Men det är betydande kostnader jämfört med vad vi hade tänkt oss, säger Buskhe.

Rapporten från Saab togs emot med besvikelse på Stockholmsbörsen. Aktien rasade inledningsvis med 10 procent men återhämtade sig under dagen och handlades runt minus 6 procent under eftermiddagen.

Den föreslagna utdelningen på 5:50 kronor levde heller inte upp till analytikernas förväntningar.

Och siffrorna för fjärde kvartalet var en besvikelse bland analytikerna. Inte minst när det gäller affärsområde Dynamics som säljer pansarvapen och torpeder.

– Det är ett väldigt svagt resultat för fjärde kvartalet, säger Björn Enarson, analyschef på Danske Bank.

Enarson säger samtidigt att marknaden har blivit bortskämd med "extremt starka" fjärde kvartal för affärsområde Dynamics två år i rad.

Håkan Buskhe var dock nöjd med helåret – men tyckte att något saknades.

– Vi hade önskat att vi hade kunnat avsluta en C/D-affär förra året. (C/D är en version av stridsflygplanet Jas 39 Gripen, red anm.) Vi är i diskussion med ett antal kunder så vi hoppas att det kommer under det här året, säger Buskhe.

Saab bedömer att försäljningen under 2018 kommer att ligga i linje med företagets långsiktiga mål om en organisk tillväxt på fem procent. Bolaget bedömer att rörelsemarginalen kommer att stärkas.

– Orderingången och orderstocken är fortsatt väldigt bra. Det som har hänt under de senaste två årens fjärde kvartal är att de har haft höga leveranser som gett en hög resultatpåverkan och nu är det mera normalt, säger analyschef Enarson, och tillägger att rapporten i övrigt är bra när det gäller framtidsutsikterna.

Gripen E

Längd: 15,2 m

Bredd/spännvidd: 8,6 m

Inre bränsle-kapacitet: 3 400 kg

Max startvikt: 16 500 kg

Dragkraft: 98 kN

Maxfart/låg höjd: över 1 400 km/h

Maxfart/hög höjd: Mach 2

Räckvidd: ingen uppgift

Gränser för G-krafter: -3G/+9G

Längd:  14,9 mBredd/spännvidd:  8,4 mInre bränslekapacitet:  2 400 kgMax startvikt:  14 000 kgDragkraft:  80,5 kNMaxfart/låg höjd:  över 1 400 km/hMaxfart/hög höjd:  Mach 2Räckvidd:  3 000 kmGränser för G-krafter: -3G/+9G