Fordon

Saab om Brasilien-affären: ”Våra intressen kommer att skyddas”

Om flygplanstillverkaren Embraer går samman med Boeing ska bolagen skapa interna barriärer som säkerställer att information från Saab skyddas. Det framkommer efter ett toppmöte i Brasilien.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

– De bekräftade det goda samarbetet vi har och att Gripen-programmet löper på väldigt väl. Vi är nöjda med de försäkringarna vi har fått från Jungmann som handlar om att våra intressen kommer att skyddas när det gäller tekniköverföring, säger Ann Wolgers, presschef på Saab, till TT.

Bakgrunden är det möte som hölls mellan Saab-vd:n Håkan Buskhe och Brasiliens försvarsminister Raul Jungmann på torsdagen i huvudstaden Brasilia. Mötet var delvis en följd av de frågeställningar som kommit i samband med ett eventuellt samgående mellan de två flygindustrierna, amerikanska Boeing och brasilianska Embraer.

Enligt brasilianska medieuppgifter – vilka dementerades av Saab – tidigare i veckan fanns uppgifter om att Saab skulle kunna säga upp avtalet om att sälja stridsflygplanet Gripen till Brasilien om ett samgående mellan Boeing och Embraer gör att hemligheter om Gripen läcker till Boeing.

Men nu kommer alltså försäkringar om att så inte ska ske. Förutom de officiella kommentarerna från Saab, skriver också det brasilianska försvarsdepartementet i ett pressmeddelande att om den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer går samman med amerikanska Boeing ska bolagen skapa interna barriärer som säkerställer att information från Saab skyddas.

Dessutom ska Saab hållas informerade om förhandlingarna mellan Embraer och Boeing.

I Saab:s kontrakt med Brasilien, vilket omfattar försäljningen av 36 nyutvecklade Gripen E till ett värde av cirka 40 miljarder kronor, ingår också "betydande tekniköverföring" från bolaget.

Problemet i situationen är att Saab och Boeing är grova konkurrenter på marknaden för stridsflygplan.

Samtidigt är de inbegripna i ett djupt samarbete när det gäller utvecklingen av ett militärt skolflygplan, T-X, avsett i första hand för den amerikanska marknaden.

Enligt uppgifter kan besked i den upphandlingen, vilken avser 350 flygplan, komma i juni eller juli.

– Vi samarbetar både med Boeing och med Embraer och det är mycket goda samarbeten. Men så är det ju ganska ofta i vår bransch. Ibland samarbetar man och ibland tävlar man om samma kontrakt, säger Ann Wolgers.