Fordon

Så mycket skatt kommer elbilarna ”kosta”

Elbil och Magdalena Andersson (S). Bilden är ett montage. Foto: Henrik Montgomery / TT / & Jessica Gow / TT /

Bra för miljön och låga driftskostnader har varit elbilarnas stora fördelar – men det senare är en förlustaffär för staten. En ny studie visar att över 800 miljarder kronor i skatt kommer att gå förlorat världen över.

Publicerad

Elbilen är framtiden och i många länder subventioneras inköp. Men allt för aggressiva stater kan få baksmälla av sitt agerande. Det rapporterar Financial Times, med utgångspunkt i en ny studie från International Energy Agancy (IEA).

IEA har publicerat sin årliga ”Global EV Outlook” där de går igenom utvecklingen för elbilar, laddinfrastruktur och försäljning – samt ger prognoser för framtiden. Och det är just detta som har fått Financial Times att beräkna hur stora skatteförluster elbilen kan innebära.

I det mest elbilspositiva scenariot, där de spår att 30 procent av den globala nybilsförsäljningen 2030 består av elbilar, kommer stater gå miste om motsvarande 811 miljarder kronor. Pengar som skulle kommit in via bränsleskatt.

Siffran kommer från att elektricitet då ersätter nästan 4,8 miljoner fat olja om dagen. I mer moderata prognoser beräknas skatteförlusten vara endast 414 miljarder kronor – då el ersätter 2,6 miljoner fat per dag.

Skatteförlusterna är intressanta. I Sverige betalar bilismen mer än vad det kostar, pengar som kan användas till annat i samhället. Och vi lär inte vara ensamma om det i världen.

I Sverige är drygt 60 procent av bränslekostnaden olika former av skatter. Att fylla en 60 literstank med bensin á 15 kronor litern innebär att man samtidigt tankar in 540 kronor i statskassan. Motsvarande intäkt från ett fullt batteri på 100 kWh är 41 kronor.

I en intervju med tidningen skriver IEA att nya sätt att beskatta konsumenter måste implementeras för att fylla tomrummet. Dessa kan komma som olika trängselavgifter vägtullar eller liknande system.

Fotnot: Självklart finns det andra fördelar av att minska utsläppen från bilismen, men räkneexemplet Financial Times använt sig av tar enbart hänsyn till direkta skatteförluster givet att inga nya skatteregler etableras.