Fordon
Så mycket ökade koboltefterfrågan till elbilsbatterier
En enorm ökning och en allt större monopolisering. Under 2019 ökade koboltförsäljningen med 34 procent – detta trots tillverkarnas försök att minska metallens inblandning i elbilsbatterier.
Grundämne 27 i det periodiska systemet, kobolt, har på kort tid seglat upp som en otroligt viktig metall. Detta då det är en del i dagens kemi för att bygga litiumjonbatterier till elbilar. Och under fjolåret ökade försäljningen av kobolt med hela 34 procent jämfört med 2018. Från 10 750 ton till över 14 400 ton. Det framgår av en rapport från analysfirman Adamas Intelligence.
Skälet till ökningen var inte svår att förutse. Under fjolåret började allt fler tillverkare att satsa allt större resurser på elfordon vilket avspeglas i siffrorna. Sett till batterikapacitet så ökade produktionen med 30 procent globalt sett. I Europa var den siffran 89 procent och totalt sett såldes det kapacitet om 95,6 GWh.
Och även om batteritillverkarna försöker minska koboltandelen i sina batterier är den fortfarande en vital resurs. Detta syns i pris samt i hur metallen upphandlas. Adamas Intelligences data visar att de stora batteritillverkarna tar över allt mer. Under 2019 köpte de fem största företagen hela 78 procent av den globala koboltproduktionen, en ökning från 69 procent 2018.
CATL tog ledningen 2019 med 21 procent av den globala marknadsandelen av kobolt följt av förra årets ledare LG Chem och Panasonic som stod för 20 respektive 17 procent. BYD och Samsung SDI rundar av topp fem med marknadsandel på elva respektive nio procent, skriver analysfirman.
Problemet med kobolt är att det är en metall som framförallt bryts i Kongo-Kinshasa, och där under förhållanden som visat sig vara långt från godtagbara. Men trots att forskare och människorättsorganisationer försöker få kobolt klassat som en konfliktmineral är den ännu exkluderad från listan (och lagstiftningen) över konfliktresurser.
Världens fem största koboltköpare
CATL: 21 procent (över 3 000 ton)
LG Chem: 20 procent (nästan 2 900 ton)
Panasonic: 17 procent (över 2 400 ton)
BYD (med bland topp fem för första gången): 11 procent (nästan 1 600 ton)
Samsung SDI: 9 procent (nästan 1 300 ton)