Fordon

Så många har beställt Tesla Semi

Foto: Tesla
Foto: Tesla

En hypad superlastbil eller en hånad chipslastare? Teslas elektriska ”Semi” har skapat stor diskussion i branschen. Men transportsektorn verkar vara villig att satsa – och kön börjar bli rejält lång.

Publicerad

Det var i mitten av november som Tesla rykte skynket av sin haussade elektriska långtradardragare. En bil som överraskade experterna med att ha en räckvidd på upp till 80 mil. Elon Musk sken i kapp med strålkastarna när han visade upp lastbilen, och utlovade otroliga besparingsmöjligheter för branschen.

Och det verkar som att transportindustrin köper argumentationen – för förhandsbeställningarna har strömmat in. Det började med att Elon Musk sa att Tesla själva skulle använda bilarna för att transportera delar mellan sina fabriker. Och sedan bar det av.

Jättekedjan Walmart var tidigt på och i ett pressmeddelande dagen efter lanseringen avslöjade företaget att de beställt 15 bilar. Detta följdes av flera andra, och två veckor efter lansering rapporterades det att hundratals bilar var inskrivna i orderböckerna. Och det innebar klirr i kassan. Handpenningen som Tesla har fått in per bil ligger på motsvarande 200 000 kronor.

Läs mer:

Men detta var bara början. Reuters rapporterar att Pepsis dotterbolag Frito-Lay nu kastat in en beställning på 100 lastbilar. Enligt chipstillverkarens chef, Mike O’Connell, ska man analysera var och hur el-lastbilar kan användas. Men han ser stor potential och anser att bilarna har ”ett brett användningsområde för lättare laster som snacks eller korta leveranser av tyngre drycker”.

Tesla är inte transparenta med hur många lastbilar som hittills har förhandsbeställts. Men baserat på reservationsnumren företagen fått så rör det sig nu om över 1200 lastbilar.

Dock kommer det dröja innan långtradarna börjar synas ute på vägarna. Produktionsstart är planerad till 2019 – och till en början lär det inte kunna sättas ihop mer än ett fåtal i veckan. Så de som ställer sig i kö nu lär få vänta länge.

Tekniska specifikationer Tesla Semi

Pepsi Co: 100 st

Sysco: 50 st

Ansheuser-Busch: 40 st

Loblaw: 25 st

Walmart: 15 st

DHL: 10 st

Meijer: 4 st

JK Moving: 4 st

Ryder: En ”flotta”

J.B.Hunt: Ett ”flertal”

Flexport: 1 st

Fercam: 1 st

Girteka Logistics: 1 st

Fortigo Freight Services: 1 st

Best Transportation: 1 st

Mecca & Son Trucking: 1 st

Acceleration 0-97 km/h (60 mph) med 36 tons last: 20 sekunder

Hastighet i 5 procents motlut: 105 km/h

Räckvidd: 48 eller 80 mil

Drivlina: Fyra elmotoer på bakaxlarna

Energiförbrukning: mindre än 2 kWh/mile

Förväntat pris: 150 000 respektive 180 000 dollar (48/80 milsversionen)

Reservation: 20 000 dollar

Fotnot: Telsa bygger enbart lastbilen till amerikanska specifikationer. När det blir aktuellt med export kommer