Fordon

Så många elsparkcyklar har Stockholm flyttat

Stockholm kommer att fortsätta att köra bort felparkerade elsparkcyklar inom överskådlig framtid. Foto: TT
Stockholm kommer att fortsätta att köra bort felparkerade elsparkcyklar inom överskådlig framtid. Foto: TT

Elsparkcyklar som slängts på trottoarer, gator och cykelbanor var en ny sommarplåga i flera svenska städer för ett par månader sedan. Stockholm beslutade sig att börja forsla bort fordonen och enlig trafikkontoret har det haft god effekt.

Publicerad

Stockholms stad forslar sedan den 20 september bort elsparkcyklar som parkerats trafikfarligt eller hindrande. På de drygt tre veckor som bortforslingen pågått har 77 elsparkcyklar samlats in och körts till stadens uppställningsplats. Uthyrningsföretagen får därifrån lösa ut sina fordon mot en avgift på 500 kronor.

– Hittills har 45 sparkcyklar hämtats ut. Företagen har en månad på sig att lösa ut dem, annars tillfaller de staden, säger Erik Söderberg som är pressansvarig på Stockholms trafikkontor.

Även om det inte är jättemånga elsparkcyklar som forslats bort av staden säger Erik Söderberg att man märkt skillnad när det gäller hur många fordon som slängs eller parkerats på ett farligt sätt.

– Den största och viktigaste effekten är att företagen själva börjat se till att cyklarna parkeras rätt, säger han.

Stockholm kommer att fortsätta att köra bort felparkerade elsparkcyklar inom överskådlig framtid.

– Vi har inte bestämt något slutdatum utan kör på så länge det behövs. Men nu är det snart vinter så då tror vi att antalet cyklar kommer att minska av sig självt, säger Erik Söderberg.