Fordon

Så här kan Ubers ”Mega Skyport” se ut

Foto: Uber/Corgan
Foto: Uber/Corgan

Ubers framtidsvision med flygande taxis börjar på allvar närma sig. Men hur ska de landa säkert och hantera passagerare. Här är ett förslag på en så kallad ”Mega Skyport”.

Publicerad

När Uber började satsa på flygande farkoster som en utveckling av sin nuvarande taxitjänst – tänkte många att de hade fått dille. För mycket science fiction och för liten förståelse för problemen som kommer upptså när man börjar fylla luftrummet med taxis.

Men de har inte varit ensamma om drömmen. Flertalet startups har redan kommit långt och även giganter som Boeing och Airbus ser segmentet med små enheter för persontransport som en stor framtida affär. Och i många fall handlar det om olika former av taxitjänster.

Men hur ska luftrumsadministrationen av alla dessa flygande taxis se ut? Och var kommer de landa? På den senare frågan har Uber kanske ett av de mer tydliga svaren.

Ubers flygtaxiprogram ”Elevate” kommer att starta i Dallas, Los Angeles samt Dubai, och tanken är att tjänsten ska komma igång redan om ett par år.

Men det kommer inte vara så att du via appen kan beställa hem en flygtaxi till dörren. Nej, i första hand handlar det om så kallad ”nod till nod- transport”. Och för detta har de presenterat konceptet ”Skyports”.

Dessa ska klara av tusentals landningar och avgångar i timmen och ha inbyggda bytstationer för batterier och bränsleceller.

I videon nedan ges en inblick i hur dessa är tänkta att se ut.