Fordon
Så fungerar flytande bussen i Stockholm

Den gör 100 kilometer i timmen på land och 8 knop till sjöss. Nordens första amfibiebuss rullar – och flyter – i centrala Stockholm.
- En amfibiebuss är perfekt för Stockholm som ju är Nordens Venedig, säger Max Ekwall som grundat företaget Ocean Bus tillsammans med sin bror.
Farkosten är byggd på ett lastbilschassi från Volvo som bröderna lät transportera direkt från Volvofabriken i Belgien till ett amerikanskt företag som bygger amfibiefordon. Där har chassits försetts med ett specialbyggt, utvändigt skrov i aluminium samt propeller och roder.
När bussen rullar på land driver Volvos Euro 6 dieselmotor hjulen som vanligt. När fordonet kör ner vattnet via en ramp så trycker chauffören på en knapp för att ställa om till marindrift. Nu driver samma dieselmotor en propeller i bussens "akter". Chauffören, som nu är kapten, släpper ratten och greppar en joystick för att styra det lilla roderbladet.
För att få släppa på passagerare krävdes grönt ljus från Transportstyrelsen. Kraven för såväl bussar som båtar i kommersiell trafik är nu uppfyllda. Allt från nödraketer och VHF-radio till flytvästar och ankare finns ombord.
De första passagerarna klev ombord i slutet av september i fjol. Det blev en nervös premiärtur för Max Ekwall.
- När vi guppade runt utanför Gröna Lund frågade jag min bror vad sjutton vi höll på med. Men allt gick bra, säger han.
I påskveckan togs amfibiebussen i drift igen efter vinteruppehållet och gör nu turer i centrala Stockholm.
Följ Ny Teknik på Facebook!
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!